Ruime aanvoer drukt prijs slachtkoeien

09-01-2020 | |
De aanvoer van slachtkoeien bij een slachthuis. - Foto: Misset
De aanvoer van slachtkoeien bij een slachthuis. - Foto: Misset

De veemarkt Leeuwarden verlaagde prijzen voor slachtkoeien met 5 cent per kilo.

Door de prijsdaling op de markt van woensdagavond 8 januari staat de prijs voor een P-kwaliteit slachtkoe nu op € 2,25 tot € 2,60 per kilo geslacht gewicht. O-kwaliteit koeien leveren maximaal € 2,90 per kilo op. De noteringen voor de zwaardere koeien bleven wel gelijk aan het niveau van vorige week. Van deze dieren werden er wat minder aangeboden.

Ruime aanvoer

In totaal werden woensdag 530 runderen op de markt gebracht. Dat is erg ruim voor de veemarkt in Leeuwarden. Volgens handelaren was dat ook de belangrijkste reden dat de prijs een stapje terug moest doen. Daarnaast hadden de Nederlandse slachterijen weinig koopinteresse, omdat ze rechtstreeks al voldoende dieren aangeboden krijgen. Dat lijkt een inhaalslag van de periode rondom de feestdagen, want toen zijn naar schatting wat minder afgemolken koeien uitgestoten door de melkveehouderij.

Handelaren verwachten dat de prijs voor slachtkoeien de komende weken op of rond dit niveau blijft staan. Gekke sprongen gaat de notering niet maken, aldus de handel. Daarmee blijft de notering in de buurt van het niveau van een jaar terug. Toen stond de prijs voor een P-kwaliteit namelijk op maximaal € 2,55 per kilo in week 2 en duurde het tot week 5 voordat de prijs in beweging kwam.

Prognose: weinig prijsbeweging.

Meer prijsinformatie over slachtkoeien en ander rundvee vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Bussink
Frank Bussink Voormalig redacteur


Beheer