In Europa mag de tarweproductie dan te lijden hebben van droogte, wereldwijd komt er ruim voldoende beschikbaar. Ook de komende maisoogsten beloven grote opbrengsten. Er staat druk op de prijzen.
Zowel de Europese Commissie als de International Grains Council hebben in nieuwe productieprognoses de verwachting voor de tarweoogst in de EU naar beneden bijgesteld, wat valt toe te schrijven aan de aanhoudende droogte. De terugval is sinds de vorige prognose, die in mei werd uitgebracht, ongeveer 3%, ofwel 4 tot 4,5 miljoen ton tarwe. Wereldwijd is de verwachting voor de tarwe-oogst een toename, met 1%, hoofdzakelijk dankzij recordproductie in China. Het is de vraag of dat erg veel zal uitmaken op de exportmarkten, China is een land dat graag extra voorraad vasthoudt. Marktgegevens uit China zijn ook niet altijd waterdicht. Het Amerikaanse ministerie van landbouw geeft in marktberichten dan ook afzonderlijke cijfers voor wereldtotalen mét en zonder China. Maar goed, er is dus ruim tarwe beschikbaar.
Op de termijnmarkt in Parijs is de prijs voor tarwe, contract september 2020, in een maand tijd dan ook met circa € 10,00 per ton gezakt. De vorige week ging er alleen al € 4,00 af. Toch, de week begon op maandag 29 juni redelijk positief, in ieder geval niet meer met druk op de prijs. Voor mais is de notering voor het contract augustus in juni weliswaar iets gedrukt, maar blijft in Parijs het niveau momenteel heel redelijk in stand.
Chicago laat voor tarwe eveneens wat prijsverlaging zien. De VS heeft te weinig steun van exportactiviteit, die beneden peil is. Vorige week was er voor de maisprijs in Chicago nog veel meer druk op de termijnprijzen. Maandag 29 juni leek de situatie weer op te klaren, maar de prijs heeft te lijden van goede weersvooruitzichten voor de oogst, die sowieso groot gaat uitpakken. Wereldwijd gerekend komt er ten opzichte van het lopende boekjaar 2019-’20 volgens de IGC circa 5% mais bij. In mei lag die prognose nog op plus 3%.
De druk op de prijzen maakt marktpartijen wel kooplustiger. Egypte heeft recent 120.000 ton maaltarwe aangekocht in Rusland, 60.000 ton in Oekraïne en 60.000 ton in Roemenië. Verder heeft Algerije, een van de grote graanimporteurs, een tender uitgeschreven voor tarwe, meldt bureau Agritel. Deze zal naar verwachting worden ingevuld door Frankrijk, Polen of een van de Baltische staten.