Ruimen Britse varkens op kleine schaal gestart

07-10 | |
Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

Op een handvol Britse boerderijen is het ruimen van overtollige varkens gestart. Dat heeft de National Pig Association bevestigd.

“We weten van een handvol boeren die varkens hebben geruimd. In totaal zo’n 600, waar wij van weten. Wij vrezen dat dit zich snel zal verspreiden tenzij er oplossingen worden geboden”, aldus directeur Zoe Davies van de bond van varkenshouders.

Gebrek aan arbeidskrachten

Britse boeren zitten met meer dan 100.000 varkens omhoog, omdat de slachthuizen door gebrek aan arbeidskrachten geen capaciteit hebben in combinatie met het grote tekort aan vrachtrijders. Davies: “We hebben het nog niet over massaal ruimen, maar dat kan wel de volgende fase worden. Dit is ongelofelijk moeilijk voor de betrokken boeren en niemand is dan ook bereid om er met de media over te praten.”

Geen goedkoop vlees uit EU

De NPA blijft een beroep doen op de supermarkten om geen goedkoop vlees uit de EU aan te voeren om de schappen maar gevuld te houden. Davies: “Er zijn momenteel grote hoeveelheden goedkoop varkensvlees te krijgen in de EU maar we hopen dat de supermarkten niet die weg gaan bewandelen.”

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteurBeheer