Ruimte voor lagere gasprijs

27-09 | |
Pijpleidingen van de Nord Stream 2 in Lubmin, Duitsland. - Foto: Reuters
Pijpleidingen van de Nord Stream 2 in Lubmin, Duitsland. - Foto: Reuters

De gasprijs voor levering in het eerstvolgende kwartaal schommelt al een week of twee rond de € 2. Met vandaag het bericht over lekkages in beide Nord Stream- pijpleidingen tussen Rusland en de EU (dus ook die nieuwe waar nog nooit één kuub gas doorheen is gekomen) maakt de grafiek echter toch weer een knik naar boven.

De dalende trend had als positieve omlijsting de deal tussen Duitsland en Abu Dhabi. Net als in Nederland zijn ook in Duitsland twee drijvende lng-terminals ‘geland’. Dit zogeheten Elbehaven-project kan in december de eerste lng-tanker verwelkomen, zo werd dit weekeinde bekend.

En ook op het gasdashboard van de Rijksoverheid wijzen de pijltjes allemaal de goede kant op, als het gaat om het kalmeren van de gasmarkt. Volgens de laatste cijfers, van vrijdag 23 september, is de vulling van de Nederlandse gasopslagen inmiddels gestegen naar 88%.

Gasverbruik daalt 31%

Ons nationaal gasverbruik is maar liefst 31% lager dan het driejarig gemiddelde van 2019 tot en met 2021. De Europese invoer van gas is veel minder hard gedaald: die is maar 5,6% lager dan in de voorgaande drie jaar. Het aandeel Russisch gas is inmiddels minder dan 10% van het gas dat de EU binnenstroomt.

Al met al lijkt er dus toch ruimte voor verdere daling.

Prognose: dalende prijzen.

Marktinformatie over energieprijzen zoals van diesel, gas, en elektra vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

van der Scheer
Meer over


Beheer