Run op goede, grove uien

27-02-2020 | |
De prijsvorming van uien fluctueerde niet fors in het afgelopen seizoen. - Foto: Cor Salverius
De prijsvorming van uien fluctueerde niet fors in het afgelopen seizoen. - Foto: Cor Salverius

Zeer goede kwaliteit, grove uien zijn gewild. Maar lang niet alle partijen voldoen aan de juiste kwaliteitseisen.

De beurs in Emmeloord verhoogd ook deze week de notering voor uien 60% grof met € 1,25 naar € 15 tot € 17,50 per 100 kilo. Ook stijgt de uiennotering voor 30% grof met € 1,50 naar € 14 tot € 16 per 100 kilo. Voor mooie, grove uien op de langere termijn wordt € 20 per 100 kilo betaald voor levering april. Baalprijzen liggen gemiddeld rond € 20 per 100 kilo wat aangeeft dat verwerkers en sorteerder goede uien graag willen vastleggen. Maar nog niet alle telers met mooie uien in de schuur willen verkopen.

Meer vraag naar grove uien

Aziatische landen nemen meer grove uien af dan jaren geleden, mede daardoor is de vraag naar grove uien goed. Veel handel zit deze week binnen Europa, ook gaan de uien naar Libië en Aziatische landen. Libië is dit seizoen goed aan de markt omdat de prijzen interessant zijn.

De vraag vanuit Azië trekt aan mede omdat Chinese haventerminals vol staan met containers. Dat komt omdat er te weinig chauffeurs beschikbaar zijn in verband met het coronavirus. Het voordeel is dat China minder uien exporteert, maar het nadeel voor de Nederlandse uienafzet is dat de beschikbare containers spaarzaam zijn. Overzeese afzet is daardoor lastig.

Prognose: hogere uienprijzen.

Prijsinformatie over uien vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer