Doorgaan naar artikel

Run op supers maakt verlies andere markten niet goed

Foto: ANP

Foto: ANP

In de supermarkten loopt de zuivelafzet als een tierelier. Vooral houdbare melk en kaas zijn populaire producten.

Het leidt sommige groepen boeren naar de conclusie dat de melkprijs de komende tijd toch wel stabiel moet blijven, zo niet stijgt. Veel producenten en ook handelaren zouden het hen gunnen, maar zien het niet gebeuren. De prijzen gaan verder zakken, omdat steeds meer grenzen sluiten en goederenstromen verstoord raken -waardoor prijsoptimalisatie verdwijnt- en omdat de afzet naar de foodservice (restaurants, horeca et cetera) grotendeels wegvalt.

Noteringen ZuivelNL

De gevolgen zijn ook al zichtbaar in de noteringen van ZuivelNL, maar die weerspiegelen de al gedane zaken. Het actuele beeld op de dagmarkten is nog minder opwekkend. Boter in grootverpakking wordt al vehandeld op een niveau van zo’n € 300 per ton, de spotprijs voor Goudse foliekaas is gekelderd naar ongeveer € 2,70 per kilo. Mozzarella brengt ongeveer € 2,90 per kilo op en mageremelkpoeder wordt verhandeld tussen de € 2.000 en € 2.100 per ton. Dat is al gauw € 550 minder dan een paar weken terug. Voor veevoer gaat mageremelkpoeder zelfs voor zo’n € 1.900 per ton van de hand. Ook de prijs voor weipoeder krijgt klappen.

Onderkant markt afschermen

Zuivelbedrijven en melkproducenten doen hun best om de onderkant van de markt af te schermen. In onze regio doen ze dat door de spotmarkt voor rauwe melk zo klein mogelijk te houden en het product wat ze hebben, toch te verwerken. In Zuid-Duitsland doen ze hetzelfde, dan vooral om daar de Italiaanse crisis buiten de deur te houden. De vraag is wel hoe lang dit voel te houden is. Het enige product dat deze week toch in prijs steeg, door de run op de supermarkten, was room.

Prognose: verder dalende prijzen.

Beheer
WP Admin