Doorgaan naar artikel

Rundvleesmarkten onrustig met hogere prijzen

Geüpdatet op:
Handel
Nieuws
Foto: Canva

Foto: Canva

De balans tussen vraag en aanbod van rundvlees is in meerdere regio’s verstoord. Corona heeft dat verergerd, maar is lang niet de enige oorzaak volgens Rabobank.

Hogere prijzen voor rundvlees wereldwijd loopt als rode draad door de meest recente analyse van de researchafdeling van Rabobank Food & Agribusiness. De grote invloed van China doet zich ook op deze markt gelden, maar verder zijn het vooral regionale factoren die vrijwel overal tot hogere prijzen leiden.

Ook de effecten van corona verschillen sterk. Niet alleen de prijzen voor rundvlees zijn hoog, maar ook de prijzen voor vee hebben recordprijzen bereikt. Hogere prijzen worden overigens niet overal gehaald. Drie belangrijke regionale oorzaken met grote invloed op handel en prijzen zijn droogte, andere gewoonten en de brexit.

Droogte

In landen als Brazilië en Australië is droogte een belangrijke oorzaak voor hoge prijzen. Zelfs dat heeft verschillende oorzaken. In Brazilië duurt het door droogte langer voor dieren op het vereiste slachtgewicht zijn met een menu van vooral gras. Door de huidige hoge prijzen en goede vooruitzichten houden Braziliaanse boeren bovendien vrouwelijk vee veel langer aan voor voldoende aanwas.

Dat laatste speelt ook in Australië, maar daar is juist veel jongvee nodig om de effecten van de vorige droogte te herstellen. De veestapel is daardoor flink gekrompen, simpelweg omdat er onvoldoende voer beschikbaar was. Het duurt even om de vleesveestapel weer op te bouwen naar het niveau van voor de laatste grote droogte.

Andere gewoonten

In China is de consumptie van rundvlees flink gestegen de afgelopen twee jaar. Dat komt vooral door de uitbraak van Afrikaanse varkenspest. Dat heeft de consumptie van kip en rundvlees fors doen stijgen, met name in huis. Ondanks een voortvarend herstel van de varkensvleesproductie in het land blijft toch een deel van de hogere rundvleesconsumptie behouden, verwacht Rabobank.

Dat heeft inmiddels gezorgd voor flinke verschuivingen in de aanvoer. In het eerste kwartaal heeft China 617.000 ton rundvlees ingevoerd, 20% meer dan een jaar eerder. Brazilië is inmiddels goed voor 40%, Argentinië en Uruguay voor nog eens 22,5% en 14%.

Brexit effect regionaal

De invloed van brexit heeft flinke gevolgen voor de regionale handelsstromen tussen het Verenigd Koninkrijk (VK) en de Europese Unie (EU). De export vanuit het VK naar de EU daalde met 68% in de eerste twee maanden dit jaar ten opzichte van een jaar geleden. De export van rundvlees vanuit de EU naar het VK daalde met 39%.

Voor Ierland viel dat met een daling van 26% ten opzichte van dat gemiddelde nog mee. De totale productie van rundvlees in Ierland daalde met 20%, in de hele EU was er een daling met 9%. Afgezien van Ierland waren er ook flinke dalingen in Polen (-19%), Nederland (-14%) en Duitsland (-13%).

Snel delen

Wim Esselink
Wim Esselink

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin