Rusland beperkt export van graan

15-01-2020 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

Rusland stelt een exportquotum in voor graan. Het quotum gaat gelden tot 30 juni en bedraagt 20 miljoen ton.

Marktbureaus verwachten een kleine invloed op de graanmarkt, hoewel Rusland de grootste tarwe-exporteur is in de wereld. Het exportquotum is namelijk erg groot.

Volgens het Oekraïense marktbureau APK Inform heeft het Russische ministerie van landbouw een wetsvoorstel gemaakt om het exportquotum in te kunnen voeren. Het quotum gaat alleen gelden voor landen buiten de Euraziatische Economische Unie. Die bestaat uit Rusland, Wit-Rusland, Kazachstan, Armenië en Kirgizië. Het ministerie vindt het exportquotum nodig om te zorgen dat Rusland de beschikking houdt over voldoende graan.

Politieke maatregel

De Russische landbouwminister Dmitry Patrushev heeft eerder aangekondigd meer grip te willen op de graanexport. Volgens het Franse marktbureau Agritel is het exportquotum dan ook vooral een politieke maatregel.

In de eerste helft van dit graanseizoen 2019-’20 (1 juli t/m 31 december 2019) exporteerde Rusland 25 miljoen ton graan. Voor het hele graanseizoen verwacht de Russische overheid een export van 45 miljoen ton, waaronder 36 miljoen ton tarwe. Het quotum vult dus precies aan wat nog beschikbaar is voor de export.

Extra bureaucratie

Het Russische marktbureau SovEcon stelt dat de graanhandel verontwaardigd is over het quotum. Het zou tegen de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) zijn. Bovendien betekent het extra bureaucratie voor de graanexporteurs.

Rusland is grootste tarwe-exporteur in de wereld

Rusland is een zeer grote speler op de tarwemarkt. Rusland oogstte dit seizoen bijna 74 miljoen ton tarwe, waarvan zo’n 34 miljoen ton tarwe wordt geëxporteerd. Daarmee is Rusland de grootste tarwe-exporteur in de wereld. Daarna volgt de EU met een geschatte export van 31 miljoen ton tarwe.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Engwerda
Jan Engwerda Redacteur


Beheer