Rusland doet toch weer mee aan graandeal

02-11 | |
Foto: Mark Pasveer
Foto: Mark Pasveer

Rusland heeft besloten toch weer mee te doen aan de zogenoemde graandeal, nadat het land dit weekend de deal opzegde.

Via staatspersbureau Tass meldt het Russische ministerie van Defensie dat het land weer meedoet, na bemiddeling door Turkije en de Verenigde Naties. De graandeal moet ervoor zorgen dat export van graan vanuit Oekraïne veilig kan plaatsvinden per schip via de Zwarte Zee.

Schriftelijke garanties

Volgens Rusland heeft Oekraïne schriftelijke garanties gegeven dat de graancorridor niet gebruikt zal worden voor ‘vijandelijkheden richting Rusland’. Rusland schortte de deal afgelopen weekend op na droneaanvallen op Russische schepen in de buurt van de Krim, die Rusland toeschrijft aan Oekraïne.

Het opschorten van de graandeal zorgt voor onrust op de wereldwijde graanmarkten. De Turkse president Erdogan sprak dinsdag met Poetin over het herstellen van de overeenkomst. Ondertussen vertrokken er de afgelopen dagen al wel graanschepen uit Oekraïne, ondanks het opschorten van de overeenkomst.

Wereldwijde voedselcrisis voorkomen

Met de graandeal willen landen een wereldwijde voedselcrisis proberen te voorkomen, doordat granen de ‘graanschuur van Europa’ niet zouden kunnen verlaten omdat het Zwarte Zee-gebied te gevaarlijk is als gevolg van de oorlog. De hoeveelheid graan die vanuit Oekraïne wordt geëxporteerd is dusdanig groot dat transport via andere wegen (zoals per spoor) nauwelijks zoden aan de dijk zet.

Rusland vindt de garanties die het zegt te hebben gekregen van Oekraïne voldoende om de graan-overeenkomst nu weer te hervatten. Daarmee zegt het land toe dat graanschepen weer veilig gebruik zouden moeten kunnen maken van de corridor.

Volgens de Verenigde Naties is inmiddels meer dan 9 miljoen ton aan granen en andere voedselproducten vanuit Oekraïne geëxporteerd dankzij de corridor.

Lees meer over de gevolgen van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland voor de food- en agribusiness

Graumans
Kirsten Graumans Redacteur


Beheer