Foto: Canva
Rusland heeft in de periode van 1 juli tot en met 18 november in totaal 17,2 miljoen tarwe geëxporteerd.
Deze hoeveelheid is 18% kleiner dan de uitvoer in dezelfde periode van vorig jaar. Ramingen van de Russische tarwe-export over het hele seizoen variëren van 31,5 tot 36,5 miljoen ton. Daarmee spant het erom of Rusland dit jaar ook de grootste tarwe-exporteur ter wereld zal zijn. Het land krijgt meer concurrentie van de Europese Unie. De tarwe-export van de EU wordt door het Amerikaanse ministerie van landbouw geraamd op 34 miljoen ton.
Ingestelde exportheffingen
De uitkomst van de Russische export zal voor een belangrijk deel bepaald worden door het verdere verloop van ingestelde exportheffingen en een mogelijk exportquotum in de tweede helft van het seizoen. De Russische overheid zinspeelt op een exportquotum van 5 miljoen ton in de tweede helft van dit handelsseizoen. Nog lang niet zeker is of dat er ook komt. Schattingen gaan ervan uit dat Rusland tot die tijd een hoeveelheid van 36,5 miljoen ton tarwe exporteert. In het ongunstigste geval blijft de tarwe-export daar dus steken op 31,5 miljoen ton.
Rusland is een belangrijke concurrent van de EU op met name de afzet van tarwe richting Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Vorige week werd nog bekend dat de Russen een succesvolle order van Algerije binnen wisten te harken voor 250.000 ton tarwe. Daarmee kaapten de Russen deze order weg voor de Fransen die normaal gesproken de belangrijkste leverancier zijn van Algerije. Europese handelaren denken dat Rusland dit seizoen zo’n 700.000 tot 800.000 ton tarwe aan Algerije kunnen gaan leveren, omdat Algerije wat minder afhankelijk wil zijn van Frankrijk.
Turkije
Turkije is dit jaar de belangrijkste afnemer van Russische tarwe. Het land importeerde inmiddels 3,2 miljoen ton tarwe. Egypte is dit jaar de nummer twee met 2,6 miljoen ton. De Egyptenaren importeren daarmee bijna 40% minder dan een jaar geleden. Kazachstan koopt daarentegen meer tarwe in Rusland.