Rusland neemt Oekraïense haven Marioepol in gebruik

12-07 | |
Haven van Marioepol. - Foto Canva/den-belitsky
Haven van Marioepol. - Foto Canva/den-belitsky

Rusland neemt de Oekraïense haven Marioepol in gebruik. De infrastructuur is hersteld en het hoofdkanaal naar de Zee van Azov is vrijgemaakt en bevaarbaar, melden internationale media.

In mei werd de haven van Marioepol door Oekraïne stilgelegd en daarna ingenomen door Russische troepen. De Russen hebben de stroomvoorziening en havenfaciliteiten volledig hersteld.

Rusland wordt ervan beschuldigd Oekraïense goederen, voornamelijk staal, maar ook graan, via Syrië te verkopen, zonder de herkomst bekend te maken.

Volgens de Oekraïense staatsspoorwegen werd in juni 1,2 miljoen ton graan per spoor naar het buitenland vervoerd. Dat is ruim 100.000 ton minder dan in mei. De volumes zijn wel gestegen ten opzichte van juni 2021. Desondanks is er kritiek op de staatsspoorwegen, omdat meer capaciteit wordt benut voor voornamelijk erts-, metaal- en industriële goederen. En dat terwijl volgens vertegenwoordigers van de landbouwindustrie in juni slechts 14% van het spoorwegvervoer voor landbouwproducten in gebruik was.

VN-plan graanafzet

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan heeft maandag in een telefoongesprek met de Russische president Vladimir Poetin benadrukt dat het ‘hoog tijd is om actie te ondernemen om het VN-plan voor de oprichting van corridors voor de export van graan uit te voeren’.

Op 8 juni werden in Ankara zaken omtrent een graancorridor besproken tussen de Russische en Turkse ministers van buitenlandse zaken. Na het opzetten van een veilige corridor voor de export van Oekraïens graan zijn de ongeveer twintig Turkse schepen in de Oekraïense havens klaar om graan te verschepen.

Lees meer over de gevolgen van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland voor de food- en agribusiness

Smale
Annet Smale Redacteur


Beheer