Rusland optimistisch over graan-deal

20-07 | |
De Russische president Poetin is in Teheran om onder andere over de graanexport te praten. - Foto: ANP
De Russische president Poetin is in Teheran om onder andere over de graanexport te praten. - Foto: ANP

De Russische president Vladimir Poetin is optimistisch over het overleg in de Iraanse hoofdstad Teheran, waar gesproken is over het mogelijk maken van graanexport vanuit Oekraïne over de Zwarte Zee.

Het Amerikaanse persbureau Reuters meldt dat een deal tussen Rusland, Oekraïne, Turkije en de Verenigde Naties nabij zou zijn.

In Teheran wordt onder meer gesproken over de export van graan vanuit niet-bezette Oekraïense havens zoals Odessa over de Zwarte Zee. Veiligheid van vrachtschepen moet kunnen worden gegarandeerd voordat de export kan worden hervat. Oekraïne wil ook zekerheid over de veiligheid van de havens.

Verzekeraars willen zekerheid over veiligheid schepen

Het Russische staatspersbureau Tass meldt dat het nog wel drie weken kan duren voordat export kan worden hervat omdat over enkele belangrijke punten nog geen overeenstemming is. Volgens het staatspersbureau zou er een overeenkomst zijn dat er twee controleposten komen, één in Istanbul, één op de Zwarte Zee, en dat Rusland ‘sommige toezeggingen heeft gedaan dat het geen vrachtschepen zal aanvallen’.

Reuters meldt dat verzekeraars eerst zekerheid willen van een internationale begeleiding van schepen en een heldere strategie over hoe zal worden omgegaan met zeemijnen, voordat zij schepen willen verzekeren die gebruikmaken van de voorgestelde corridor om graan uit Oekraïne te krijgen.

BBC: Russen stelen Oekraïens graan

Doordat Oekraïens graan het land niet uit kan, dreigt een wereldwijde voedselcrisis. Tegelijk is de discussie rondom corridors een ingewikkeld verhaal. Een paar weken geleden werd al het eerste graan verscheept uit door Rusland bezette Oekraïense havens, met behulp van een door Rusland en Turkije opgezette corridor. De Britse omroep BBC deed hier onderzoek naar, en concludeert dat Russen systematisch Oekraïens graan en andere Oekraïense grondstoffen stelen. Het eerste vrachtschip dat vanuit de haven van Marioepol vertrok was van Turkse afkomst en vervoerde graan naar Rusland.

Lees meer over de gevolgen van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland voor de food- en agribusiness

Graumans
Kirsten Graumans Redacteur


Beheer