Rusland ruimt half miljoen varkens door AVP

03-03-2021 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

Op verschillende commerciële varkensbedrijven in Rusland zijn afgelopen winter in totaal 560.000 varkens geruimd in een poging om Afrikaanse varkenspest (AVP) onder controle te houden.

Dit bevestigt Sergey Yushin, voorzitter van Russische organisatie van vleesproducenten tegenover PigProgess, een zustertitel van Boerderij. Het gaat om 2,2% van de Russische varkensstapel die is geruimd. Veel getroffen bedrijven zitten in de regio’s Tver en Koersk.

Bedrijven met 50.000 varkens

De regio Tver ligt noordelijk van Moskou en is het zwaarst getroffen door AVP. Hier zijn afgelopen november en december zeker vijf grootschalige varkensbedrijven getroffen door AVP. Volgens cijfers van de wereldorganisatie voor diergezondheid (OIE) zijn op deze vijf bedrijven minstens 274.000 varkens geruimd. De bedrijven zijn eigendom van de Coral-groep en hebben allemaal ten minste 50.000 varkens. In de regio Koersk zijn ook minstens vijf bedrijven getroffen door AVP, hetgeen leidde tot het ruimen van minstens 125.000 varkens.

Geen accurate registratie

Het Russische registratiesysteem om AVP-uitbraken bij te houden, ligt onder vuur door wetenschappers. Die stellen dat niet alle AVP-gevallen een plek krijgen op de overzichtslijst. Er zijn bijvoorbeeld karkassen van varkens gevonden langs een snelweg. Deze zijn gedumpt om een uitbraak van AVP te verdoezelen. Het AVP-virus wordt ook regelmatig aangetroffen in varkensvleesproducten. In de autonome republiek Basjkortostan is onlangs 688 kilo vlees verdeeld over diverse supermarkten met daarin het AVP-virus. Dit vlees is vermoedelijk afkomstig uit de Russische Belgorod-regio.

ter Beek
Vincent ter Beek Hoofdredacteur Pig Progress


Beheer