Rusland verlaagt hoeveelheid tarwe voor export

29-12-2021 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

Rusland gaat naast een exportbelasting ook de hoeveelheid tarwe voor de export verlagen van 9 miljoen ton naar 8 miljoen ton.

Volgens Reuters zijn ook al plannen aangekondigd om vanaf medio februari een quotum in te stellen voor de rest van het exportseizoen, dat eindigt op 30 juni. De Russische tarwe-uitvoer is in seizoen 2021-‘22 met 38% gedaald als gevolg van een kleinere oogst en de ingevoerde exportbelasting.

Inschatting te optimistich

“De verwachting in de markt is dat de export terugloopt naar 32 miljoen ton. Het land exporteerde in seizoen 2020-’21 39 miljoen ton tarwe. Voor seizoen 2021-’22 schat het Amerikaanse landbouwministerie USDA dat Rusland 36 miljoen ton tarwe exporteert. Maar vanuit lokale analisten wordt de USDA-prognose te optimistisch ingeschat”, zegt Rutger Koekoek, marketing directeur Europa van de U.S. Wheat Associates.

Exportbelasting

Rusland heeft zich de laatste jaren sterk ontwikkeld op de wereldwijde graanmarkt en is vandaag de dag een dominante partij. “De exportbelasting heeft Rusland ingevoerd om de voedselprijzen op de lokale markten acceptabel houden. Dat is politiek gezien belangrijk voor Rusland”, zegt Koekoek. Deze exportbelasting leidt tot een verminderd wereldwijd aanbod van tarwe.

Koekoek: “U.S. Wheat Associates is voorstander van een vrije markt. Dat is uiteindelijk voor kopers en verkopers het meest ideaal. Beperkingen in export in dit geval geeft ruimte, maar het gaat ergens anders knellen. Dat is merkbaar in de vorm van hoge prijzen.”

Prijzen van tarwe in het Zwarte Zeegebied liggen ook op basis van levering op de langere termijn zo’n 30% hoger dan een jaar eerder.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Smale
Annet Smale RedacteurBeheer