Rusland verlengt graandeal met Oekraïne

14-03 | |
Graandeal oekraïne
De Russische onderminister van Buitenlandse Zaken, Sergej Vershinin. - Foto: AFP

Rusland gaat de deal met Oekraïne over graanexporten via de Zwarte Zee met 60 dagen verlengen, laat Moskou weten na overleg met de Verenigde Naties in het Zwitserse Genève.

De overeenkomst, die vorig jaar juli werd gesloten, maakt de uitvoer van Oekraïens graan en andere landbouwproducten mogelijk, ondanks de oorlog. De afspraken werden in november na moeizame onderhandelingen verlengd tot 18 maart.

Verlenging graandeal Oekraïne afhankelijk van sancties

Of de deal binnen 60 dagen opnieuw wordt verlengd, zal afhangen van versoepelingen van de sancties tegen de Russische uitvoer van voedsel en kunstmest, laat de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken, Sergej Vershinin, weten in een verklaring.

Minder prijsstijging

Door het akkoord stegen de prijzen van voedingsmiddelen wereldwijd minder snel omdat Oekraïne, een belangrijke producent van graan, weer kon exporteren. Aan het begin van de Russische invasie in Oekraïne ruim een jaar geleden dreigden grote tekorten en stegen de prijzen. De deal geldt dan ook als een van de weinige diplomatieke successen sinds de oorlog.

Lees meer over de gevolgen van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland voor de food- en agribusiness

ANP Algemeen Nederlands Persbureau


Beheer