Rusland wil minder afhankelijk worden van diervoerimport

Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

De Russische overheid wil miljarden pompen in een groot project om de binnenlandse diervoederindustrie effectiever en efficiënter te maken.

Begin november 2019 presenteerde het Russische landbouwministerie een nieuw programma voor diervoeders en voeradditieven, waarin officieel werd erkend dat diervoer de achilleshiel van de Russische veehouderij is. “De afgelopen jaren is de veeteelt in Rusland toegenomen en boerenbedrijven gebruiken dieren met een hoog genetisch potentieel, dus het is onmogelijk om de output te optimaliseren zonder moderne voertechnologieën, hoogwaardige voeders en voeradditieven”, zei het ministerie in een toelichting op het programma.

Additieven spelen belangrijke rol

Als het gaat om voederefficiëntie, spelen additieven een belangrijke rol, maar in dit segment is het land nog afhankelijk van import, zei het ministerie. Rusland importeert bijvoorbeeld 80% van de aminozuren en 85%-95% van de antibiotica in voer, zo schatte het ministerie. “Dit leidt tot een stijging van de productiekosten van de diervoederindustrie en daardoor tot problemen met het concurrentievermogen van Russisch vee op de wereldmarkt,” zei het ministerie.

Hoge toegevoegde waarde

De productiekosten en effectiviteit van de Russische agrarische industrie zijn cruciaal voor de autoriteiten. In 2018 beval de Russische president Vladimir Poetin de regering om de export van landbouwproducten tegen 2024 te verdubbelen tot $ 45 miljard per jaar. Rusland exporteert veel landbouwproducten, maar slechts enkele categorieën hebben een hoge toegevoegde waarde.

Verbetering productiekosten is nodig

Rusland heeft een enorm potentieel voor het vergroten van de export van producten met een hoge toegevoegde waarde, zoals vlees en zuivelproducten, maar een aanzienlijke verbetering van de productiekosten is nodig, zodat Russische producten op de wereldmarkt concurreren, volgens het landbouwministerie.

Investering van 11 miljard Russische roebel

Het programma is het eerste in zijn soort in de Russische diervoederindustrie. De belangrijkste doelstellingen van het programma zijn om de voederconversie te verbeteren met 10% tot 12% en de productiekosten te verlagen met 12% tot 15% in 2025. Een verbetering van de productieprestaties is ook een doel: van 28,9 miljoen ton in 2018 tot 33,3 miljoen ton in 2025. Om die doelen te bereiken, wil de regering 11 miljard Russische roebel (€ 157 miljoen) uitgeven in verschillende vormen, waaronder aan verschillende onderzoeksprojecten en als staatssteun om nieuwe investeerders aan te moedigen deel te nemen aan projecten om de import te vervangen in de Russische diervoederindustrie.

Overmatig graangebruik

Bovendien heeft de regering in het nieuwe programma een doel gesteld om het probleem van overmatig graangebruik in diervoeder aan te pakken. In Rusland bevat elke 1 kilo voer gemiddeld 670 gram graan, schat Ernst & Young. Dit hoge graangehalte is een van de belangrijkste factoren die de efficiëntie in de Russische diervoederindustrie belemmert, zo hebben functionarissen van het Russische landbouwministerie herhaaldelijk gezegd. “Het tekort aan voedereiwitten in Rusland varieert van 1,8 tot 2,1 miljoen ton per jaar. De binnenlandse vraag naar eiwitgrondstoffen wordt met slechts 60% tot 65% bereikt en dit is de reden waarom zoveel graan in diervoeder wordt gebruikt, waardoor de voedingswaarde van diervoederproducten wordt verlaagd,” zei een ambtenaar van het ministerie.

Over vijf jaar verwachten we vijf nieuwe productietechnologieën om voeradditieven te creëren, maar nu worden 120 nieuwe voederadditieven per jaar geregistreerd in Rusland

Sergey Mikhnuyk, voorzitter van de Russische Nationale Voederunie

Analisten bezorgd

Russische analisten hebben hun bezorgdheid geuit over de vraag of een sterke importafhankelijkheid gemakkelijk kan worden verholpen. “In totaal bereikte de invoer van Russische toevoegingsmiddelen 47 miljard Russische roebel (€ 67 miljoen) per jaar en zou de beloofde staatssteun van € 157 miljoen over vijf jaar helpen bij het effectief vervangen van importleveranciers?”, vroeg Sergey Mikhnuyk, voorzitter van de Russische Nationale Voederunie, zich af in de plaatselijke krant Agroinvestor. Hij voegde eraan toe dat deze doelstellingen de situatie waarschijnlijk niet dramatisch zullen veranderen. “Over vijf jaar verwachten we vijf nieuwe productietechnologieën om voeradditieven te creëren, maar nu worden 120 nieuwe voederadditieven per jaar geregistreerd in Rusland. Bovendien is er geen verwijzing naar het gebruik van wereldwijde ervaring op dit gebied, wat suggereert dat we proberen de snel ontwikkelende wereldwijde technologieën in te halen, maar dat wij feitelijk in een langzamer tempo gaan,” zei Mikhnuyk.

Btw-verhoging naar 18%

Om de import van voeringrediënten alvast minder aantrekkelijk te maken, heeft de Russische regering een btw-verhoging (van 10 naar 18%) ingesteld voor importeurs. Iets waartegen importeurs een rechtszaak zijn gestart, waarin werd besloten de verhoging niet terug te draaien. “Die nieuwe regels zijn niet alleen zinloos en illegaal, maar kunnen ook een negatief effect hebben op de gehele Russische veehouderij. Voor veel bedrijven zou de uitvoering van de overheidsopdracht fataal zijn, ”aldus Svetlana Alyabieva, algemeen directeur van een belangrijke speler op de Russische markt voor toevoegingsmiddelen voor diervoeding, Mustang Feeding Technologies.

Vorotnikov


Beheer