Doorgaan naar artikel

Rusland wil stoppen met graandeal

De haven van Odessa. Vanuit deze stad aan de Zwarte Zee wordt veel graan vervoerd. Foto: Canva

De haven van Odessa. Vanuit deze stad aan de Zwarte Zee wordt veel graan vervoerd. Foto: Canva

De graandeal werkt niet in het voordeel van Rusland en het land ziet daarom geen reden om de overeenkomst te verlengen wanneer die op 18 mei afloopt. Dat blijkt uit een statement van de Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov.

Maandag probeerde VN-topman António Guterres tijdens een ontmoeting in New York de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov nog te overtuigen om de deal te verbeteren en zelfs uit te breiden, maar daar heeft het Kremlin geen oren naar. “De omstandigheden die wij eisten bij de totstandkoming van de deal zijn er nooit gekomen”, stelt Peskov. Volgens hem kampt Rusland bovendien zelf met obstakels bij de uitvoer van voedingsproducten en kunstmest.

Overeenkomsten

Een eerste overeenkomst dateert van juli vorig jaar. Toen werd, samen met Turkije en de Verenigde Naties, afgesproken dat Oekraïens graan ondanks de oorlog weer via de Zwarte Zee naar de rest van de wereld kon worden verscheept. De voorlopig laatste verlenging kwam er midden maart. Kiev had het toen over een verlenging van 120 dagen, maar Rusland claimde dat de overeenkomst slechts zestig dagen betrof.

‘Beperkte impact’

Volgens de Kremlin-woordvoerder is de impact van de deal op de wereldwijde voedselvoorziening beperkt. “We weten allemaal dat de voedselcrisis andere oorzaken heeft, en dat het geen direct gevolg is van het wegvallen van Oekraïens graan.”

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Beheer
WP Admin