Russen overtroeven Fransen in tarwe-export

23-09-2022 | |
Foto: Mark Pasveer
Foto: Mark Pasveer

Hoewel de kwaliteit goed is, heeft de agrarische dienst FranceAgriMer de exportverwachtingen voor Franse tarwe naar beneden bijgesteld. De dienst gaat nu uit van een export van 10 miljoen ton Franse zachte tarwe naar landen buiten de EU.

Hoewel de kwaliteit goed is, heeft de agrarische dienst FranceAgriMer de exportverwachtingen voor Franse tarwe naar beneden bijgesteld. De dienst gaat nu uit van een export van 10 miljoen ton Franse zachte tarwe naar landen buiten de EU.

De nieuwe raming van de exporthoeveelheid is 300.000 ton lager dan de inschattingen die in juli van dit jaar zijn gemaakt. FranceAgriMer verklaart deze lagere inschatting op basis van de grote oogst in Rusland en de sterk concurrerende prijzen waarvoor die tarwe op de wereldmarkt wordt gebracht.

Meer afzet naar veevoerindustrie

De geringere export wordt ruimschoots gecompenseerd door een grotere afzet naar de veevoerindustrie, aldus France AgriMer. De Franse veevoerproducenten gaan volgens de inschatting van deze agrarische dienst 4,4 miljoen ton zachte tarwe verwerken in het voer. Dat is 500.000 ton meer dan de vorige raming. De grotere hoeveelheid tarwe in het veevoer dient als compensatie van de geringere productie van mais dit jaar.

Daarnaast verwachten de Fransen ook meer tarwe te verkopen aan andere EU-lidstaten. De totale export naar EU-landen wordt geraamd op 7,1 miljoen ton en dat is 100.000 ton meer dan de vorige prognose.

Goede kwaliteit ondanks extreem weer

De kwaliteit van zachte tarwe en durumtarwe is dit jaar ondanks de extreme omstandigheden zeer bevredigend. Dat concluderen FranceAgriMer en onderzoeksinstutuut Arvalis uit monsters die zijn genomen bij het inslaan van het graan in de silo’s.

De graangewassen hebben dit jaar geleden onder de extreme droogte en hoge temperaturen in het voorjaar en de zomer. Desondanks is 59% van de zachte tarwe van superieure of premium kwaliteit, constateren de onderzoekers op basis van laboratoriumtesten. Dat wil zeggen dat deze tarwe minimaal 11% eiwit bevat, een hectolitergewicht heeft van meer dan 76 kilo en een valgetal (Hagberg) van meer dan 220 seconden.

Eiwitgehalte

Het eiwitgehalte van de tarwe blijft met 11,4% iets onder het gemiddelde van 11,9% in de afgelopen vijf jaar. Dit heeft de bakkwaliteit van de tarwe volgens het onderzoek niet aangetast, want die blijft zeer hoog. Het droge weer tijdens de oogst heeft ertoe bijgedragen dat 96% van het graan een valgetal heeft van boven het minimum voor baktarwe van 240 seconden. Het hectolitergewicht van het graan komt dit jaar gemiddeld op 78,3 kilo. Van de geoogste durumtarwe heeft ruim 60% een eiwitgehalte van meer dan 14%.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur


Beheer