Doorgaan naar artikel

Russisch cynisme in graandeal

Volgens de deal kon Oekraïne via de zeeroute over de Zwarte Zee graan exporteren, en kreeg ook Rusland ruimte om landbouwproducten uit te voeren. Foto: Canva

Foto: Canva

Een oorlog is op zichzelf bizar genoeg. Want waar draait het veelal om? Macht, invloed, geld, wraak en ook wel trots zijn de donkere motieven in de hoofden van enkele kopstukken. Lijfsbehoud en vrijheid staan aan de andere kant. In toenemende mate zijn burgers slachtoffer. Het behoeft hier geen betoog dat ‘slimme’ wapens niet bestaan. Het gaat vaker om maximale schade, veelal gericht op mensen.

Cynisme in oorlog kent de overtreffende trap door de burgerbevolking te laten lijden. Toegang tot voedsel of water waren en zijn nog altijd beproefde tactieken. Voorbeelden te over, en ook nu weer. Rusland blokkeert de export van Oekraïens graan, met mogelijk grote gevolgen voor voedselprijzen en -voorziening in de wereld.

Zondag vertrok voorlopig het laatste schip met graan uit Odesa. President Poetin schrapt de graandeal tussen Rusland en Oekraïne. Volgens de deal kon Oekraïne via de zeeroute over de Zwarte Zee graan exporteren, en kreeg ook Rusland ruimte om landbouwproducten uit te voeren. Poetin vindt nu dat Rusland te veel last heeft van westerse sancties. Met name betalingen vormen een obstakel. Vanuit het Westen wordt dit overigens tegengesproken.

Veel armere landen zijn afhankelijk van voedselimport. Al is de impact van exportstop dit keer kleiner dan direct na het uitbreken van de oorlog, volgens VN-chef António Guterres is de opzegging van de deal een klap voor mensen in nood. Hij wijst ook op kunstmest, als onderdeel van de deal. Turks president Erdogan gaat opnieuw bemiddelen. Poetin lijkt zich van menselijk leed niks aan te trekken. Hij is gevoelig voor handel en toegang tot markten. Daar ligt de sleutel.

Prijsinformatie over graan vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Jan Vullings

Hoofdredacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin