Russische aardappelsector kampt met pootgoedkrapte

07-04 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

De Russische aardappelsector kampt met een groot tekort aan uitgangsmateriaal. Dat meldt het landbouwattachénetwerk (LAN). Telers zien grote problemen met de aanvoer van pootgoed voor de consumptieaardappelteelt voor de verwerking.

Rusland importeert meer dan 90% van het gebruikte pootgoed. In 2019 was Nederland met een aandeel van 41% de voornaamste landenleverancier, gevolgd door Duitsland (34%) en Finland (13%). In januari tot en met april 2020 waren Nederland (50%) en Duitsland (38%) de belangrijkste leverende landen.

Meer lokale productie

Hoogwaardig uitgangsmateriaal is essentieel voor de Russische aardappelsector, gezien de vrij lage opbrengsten van gemiddelde 20 tot 25 ton per hectare. Op Europees niveau ligt dat op 40 tot 45 ton per hectare. Opbrengstverbetering begint met goed pootgoed. De verwerkende industrie werkt aan een plan voor meer lokale productie. De Russische aardappelketen wil de afhankelijkheid van import verminderen.

Areaalkrimp

Momenteel zijn de aardappelprijzen in Rusland hoog door een areaalkrimp in 2020. De kwaliteit van consumptieaardappelen valt tegen door de grillige weersomstandigheden in het groeiseizoen.

Vos
Petra Vos RedacteurBeheer