Russische discounter Mere opent eerste winkel in België

10-06 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

De Russische discount-winkel Mere heeft deze week een eerste vestiging geopend in België. Op verzoek van de plaatselijke autoriteiten werd de opening vanwege de oorlog in Oekraïne niet omlijst door feestelijkheden.

Het filiaal van Mere is gevestigd in de wijk Opwijk in de Brusselse voorstad Vilvoorde. De vergunningen waren al meer dan een jaar geleden verleend en konden niet meer worden teruggedraaid, heeft de gemeente laten weten. Vanwege de oorlog en de embargo’s tegen Rusland heeft de opening van de zaak wel langdurig vertraging opgelopen. Dat komt ook doordat Mere eist dat leveranciers wel hun producten komen brengen, maar die pas betaalt nadat ze zijn verkocht.

Mere beweert zelf 20% goedkoper te zijn dan de Duitse concurrenten Aldi en Lidl. De winkel biedt echter wel een beperkt assortiment met veelal Oost-Europese producten in een kale entourage. Mere wilde uiteindelijk in België tien vestigingen zien te openen maar heeft dat teruggedraaid naar voorlopig drie. Het winkelbedrijf had ook vergaande plannen voor Frankrijk, maar daar is de vergunning voor een eerste zaak in Thionville, op de grens met Luxemburg, door het gemeentebestuur vanwege de oorlog geweigerd.

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur


Beheer