Russische importstop broedeieren komt onverwacht

04-11-2020 | Laatste update op 26-01 | |
Foto: Koos Groenewold
Foto: Koos Groenewold

Dat Rusland nu broedeieren uit heel Nederland weert, wekt verbazing in de pluimveesector.

Het Nederlands pluimveebedrijfsleven is onaangenaam verrast dat Rusland maandagavond plotseling zijn grens sloot voor Nederlandse broedeieren. Dat zegt Anton Butijn, voorzitter van de Centrale Organisatie Broedeieren en Kuikens (COBK), waar de broederijen en producenten van broedeieren en eendagskuikens bij zijn aangesloten.

Vogelgriep

Vorige week, nadat de HPAI-besmetting in Altforst bekend werd, sloot Rusland zijn grens voor broedeieren uit de provincie Gelderland. Dat nu broedeieren uit heel Nederland geweerd worden, wekt alom verbazing. Temeer omdat de vraag in Rusland naar broedeieren zo groot is. De laatste weken gingen er per week zo’n 14 miljoen broedeieren uit Nederland naar Rusland. “Er is grote vraag. Russische afnemers dringen er bij hun autoriteiten op aan de grenzen weer te openen”, weet Butijn.

Motief voor Russische maatregelen onduidelijk

Volgens de COBK-voorzitter reageren de Russen “nu heel anders dan bij vorige AI-situaties.” Waarom Rusland zijn maatregelen verscherpt en zijn grens voor broedeieren uit heel Nederland heeft gesloten, is niet bekend. Vragen hiernaar bij het ministerie van LNV zijn vandaag niet beantwoord.

Butijn hoopt dat overleg tussen Nederland en Rusland op korte termijn zal leiden tot versoepeling en dat Rusland weer de Gelderse provinciegrens zal hanteren. Of liever nog, de gemeentegrenzen van B/T-gebieden, zoals bij eerdere uitbraken.

Behalve Rusland heeft ook Saoedi-Arabië zijn grens voor broedeieren uit heel Nederland gesloten. Dit land is ook een grote afnemer van Nederlandse broedeieren: elke week zo’n 3 miljoen stuks.

Bijleveld
Hans Bijleveld Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.