Russische maatregelen duwen tarweprijs hoger

16-12-2020 | |
Foto: Peter Roek
408222 North Sea Port Gent en Vlissingen

Om binnenlandse prijsstijgingen in Rusland de kop in te drukken, wil het land exportbelastingen op tarwe van € 25 per ton invoeren per 15 februari tot 30 juni.

Dat zorgt ervoor dat exporteurs voor medio februari meer willen verkopen. Maar de logistiek draait al op volle toeren, waardoor extra handel lastig blijkt. Rusland is de grootste exporteur van tarwe in de wereld, waardoor de exportheffing een positief effect heeft op de tarweprijzen elders in de wereld. Ook kan het gunstig zijn voor de Europese afzet als Russische tarwe duurder wordt.

Europa exporteert meer tarwe

De afzet van Europese tarwe heeft de afgelopen maanden sowieso een inhaalslag gemaakt. De Europese Unie heeft vanaf 1 juli tot en met 13 december 11,6 miljoen ton tarwe uitgevoerd. Dat is 17% minder dan in dezelfde periode een jaar geleden. De afgelopen maanden is deze afzet een flink stuk ingelopen, want tot en met medio september liep de EU-tarwe uitvoer nog 42% achter vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder.

Goede vraag naar gerst

De afzet van EU-gerst ligt met 3,5 miljoen ton 8% onder het niveau van een jaar geleden. De prijs van EU-voergerst is deze week € 5 gestegen naar € 200 per ton. Dat is de hoogste prijs in bijna twee jaar. Gerst wordt redelijk goed gevraagd, ook als vervanger van mais, waarvan de prijzen relatief hoog zijn. Op de internationale markt heeft Egypte 235.000 ton tarwe gekocht, waarvan 120.000 ton uit Roemenië en 115.000 ton van Oekraïense oorsprong. Russische tarwe was te duur geworden door de invoering van exportbelastingen.

Hoewel de handel op de fysieke markt rustig is, wat normaal is deze tijd van het jaar, stijgt de voertarweprijs door internationale prikkels. De EU-voertarwe notering van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) noteert deze week op € 218 per ton. Dat is € 4,50 hoger dan vorige week.

Prognose: hogere prijzen.

Smale
Annet Smale Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.