Sorteren van eieren op een pluimveebedrijf in Simferopol, Rusland. - Foto: ANP
Rusland blijft investeren in het verder onafhankelijk maken van zijn pluimveeketen. De afgelopen jaren ging het land al van netto-exporteur naar netto-importeur van kippenvlees. Nu ligt de focus op uitgangsmateriaal: ouderdieren en genetica.
De Russische overheid blijft geld pompen in het verder onafhankelijk maken van zijn pluimveeketen. Doel is steeds minder afhankelijk te zijn van andere landen voor de pluimveeproductie.
Subsidie voor vermeerderingsbedrijven
Afgelopen maand kondigde de Russische overheid zijn nieuwste plannen aan om dit te bewerkstelligen: de overheid zal subsidie gaan verstrekken op 20% van de investeringen in nieuwe vermeerderingsbedrijven, om de pluimveeproductie weer terug in de plus te krijgen. “Dit besluit zal eraan bijdragen dat Russische pluimveebedrijven meer uitgangsmateriaal beschikbaar hebben, en de productie van pluimvee en broedeieren verder kunnen verhogen”, aldus de Russische overheid in een toelichting op de nieuwe subsidieregeling.
Gevolgen voor export Nederlandse broedeieren
De impact hiervan kan groot zijn in Nederland. Het Russische landbouwministerie verwacht dat de nieuwe subsidie er aan gaat bijdragen om richting 2025 de import van broedeieren volledig te kunnen afbouwen. Rusland is op dit moment nog met afstand de belangrijkste afzetmarkt voor Europese broedeieren, en Nederland was de afgelopen jaren één van de voornaamste exporteurs. De afgelopen jaren ging ruim 40% van alle vanuit de EU geëxporteerde broedeieren naar Rusland. In de eerste 6 maanden van dit jaar liep de export van broedeieren vanuit de EU naar Rusland terug met 20%. Het land had zijn grenzen gesloten voor broedeieren vanuit Nederland na een vogelgriepuitbraak in november 2020.
Rusland van importeur pluimveevlees naar exporteur
Rusland maakt regelmatig gebruik van subsidieregelingen op investeringen om de landbouw in het land verder te doen groeien. Eerder heeft dit zich ook al bewezen in de zuivel-, groente- en zadensectoren. Ook de productie van pluimveevlees an sich is de afgelopen jaren fors toegenomen. Was Rusland voor de ‘boycot’ in 2014 nog een belangrijke importeur van kippenvlees; in de jaren daarna ontwikkelde het land zich tot exporteur.
Nu de primaire productie staat, investeert het land verder in de schakels hiervoor: vermeerdering, broederijen en zelfs genetica. Al jaren werkt het land aan zijn eigen vleeskuikenras: Smena. Eind van dit jaar zou dit naar verwachting gepatenteerd zijn en richting commerciële praktijk kunnen komen.
De productie van pluimveevlees in Rusland daalt naar verwachting dit jaar licht, tot 4,99 miljoen ton ten opzichte van 5,03 miljoen ton in 2020 en 5,01 miljoen ton in 2019 volgens het Russische centrum voor landbouwstatistiek. Volgens de Russische organisatie van pluimveeproducenten had dit te maken met een kleine terugval in de productie begin dit jaar door vogelgriepuitbraken en gebrek aan uitgangsmateriaal door importrestricties van broedeieren uit diverse Europese landen.
Invoerheffing op broedeieren
Naast de subsidie heeft de Russische overheid ook andere plannen aangekondigd: vanaf 1 januari 2022 wil het een invoerheffing van 5% op broedeieren instellen. Die moet verder stijgen naar 15% in 2023. Of dit definitief doorgaat is nog wel de vraag; Russische producenten zijn tegen de invoerheffing omdat ze hogere productiekosten vrezen.
Co-auteur: Kirsten Graumans