Tarweveld in Canada. Foto: Canva
Het Amerikaanse landbouwministerie USDA stelt in de septemberpublicatie van het Wasde-rapport de wereldwijde tarweproductie naar beneden bij, naar 787 miljoen ton.
Voornamelijk door lagere opbrengsten in Australië, Argentinië, Europa en Canada. Een grotere Oekraïense tarweproductie compenseert de daling enigszins. Tarwevoorraden geschikt voor export zijn minder ruim, waardoor ook de voorraden van importerende landen slinken. Tarwe geschikt voor veevoer is voor Europa en China verhoogd op de wereldbalans. Dat komt door nat weer tijdens de oogstperiode, waardoor meer tarwe van mindere kwaliteit van het land is gekomen dan verwacht.
Aanbod van Russische tarwe
De wereldwijde eindvoorraad voor 2023-’24 is fors naar beneden bijgesteld, op 259 miljoen ton (-7 miljoen ton). Sinds 2015-’16 heeft de voorraad niet meer zo laag gestaan. De maaltarwenoteringen op de termijnmarkt in Parijs bewogen woensdag 13 september omhoog. Maar het aanbod van Russische tarwe remt prijsstijgingen af op de graanmarkt. Het USDA houdt de Russische tarweoogst op 85 miljoen ton, Russische analisten gaan uit van minimaal 90 miljoen ton tarwe. Fysieke graanprijzen stonden deze week dan ook onder druk. Voor voertarwe werd eerder deze week lager genoteerd.
Het USDA noemt nog een belangrijke verandering in de wereldwijde graanhandel: er is minder gerst beschikbaar. Dat komt onder andere doordat Canada minder zal gerst zal exporteren in 2023-’24.
De maisvoorraden hoogt het USDA verder op naar 314 miljoen ton wereldwijd voor seizoen 2023-’24. Dat is 14,5 miljoen ton meer dan een jaar eerder werd geoogst. De verwachting was dat de Amerikaanse maisproductie zou dalen in dit laatste Wasde-rapport, maar omdat het areaal is toegenomen is de productie iets naar boven bijgesteld. Voor mais blijven de noteringen dan ook onder druk staan.
Prognose: volatiele graanprijzen.