Russische zuivelimport neemt af

05-12-2019 | |
Foto: ANP - Foto: "Yuri Kadobnov"
Foto: ANP

Rusland heeft zijn afhankelijkheid van zuivelimport in de afgelopen zes jaar met 30% verminderd.

Dat zegt de Russische landbouwminister Dmitry Patrushev, zo meldt het ministerie van landbouw op haar website. Afgelopen jaar daalde de zuivelimport met 7,2% naar 6,5 miljoen ton. Dit betekent volgens Patrushev dat de Russische zuivelproductie gestaag toeneemt. De Russische melkproductie kwam in 2018 uit op 30,6 miljoen ton. Het landbouwministerie gaat voor 2019 uit van een verdere groei naar 31,1 miljoen ton.

Lokale melkproductie

Rusland gaat door met het subsidiëren van de ontwikkeling van lokale melkproductie en zuivelverwerking. Komend jaar zou omgerekend meer dan € 1 miljard beschikbaar zijn voor gesubsidieerde leningen voor investeringen in Russische zuivelactiviteiten. Daarnaast zijn er nog alternatieve regelingen waar de zuivel haar voordeel mee kan doen.

Volgens Patrushev trekt de Russische zuivel investeerders aan en liggen er goede mogelijkheden voor export. Dit jaar exporteert Rusland naar verwachting ter waarde van bijna € 1 miljard aan zuivel. De Russische zuivelexport gaat vooral (ongeveer 60%) naar landen als Wit-Rusland, Kazachstan en Kirgizië.

Meer grenzen open

Tegelijk openen steeds meer landen hun grenzen voor Russische zuivel. Belangrijk was de Chinese markt die in 2018 werd geopend. Momenteel hebben 34 Russische zuivelbedrijven de rechten voor export naar China. Dit jaar opende ook Turkije de grenzen voor Russische zuivel.

Willem Veldman
Meer over


Beheer