Rustige aardappelmarkt met goede ondertoon

03-10 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

Het is rustig op de aardappelmarkt, maar de ondertoon is goed. Er wordt namelijk geen topoogst verwacht in de West-Europese aardappel producerende landen. In België en Noord-Frankrijk vallen de aardappelopbrengsten flink tegen door gebrek aan water. In delen van Nederland en Duitsland zijn wel goede opbrengsten gehaald, al zijn de regionale verschillen groot.

Prijzen voor de belangrijkste fritesgeschikte aardappelrassen blijven gelijk. Voor Fontanes en Challengers stond de notering van het Belgische Belgapom afgelopen vrijdag op € 25 per 100 kilo. De marktstemming veranderde van prijshoudend naar stabiel, omdat het aanbod en de vraag gelijk waren. Voor Innovators werd een eerste waarnemingsprijs voor dit seizoen afgegeven op € 26. Voor vroege aardappelen verscheen geen notering meer op het bord.

Lichte daling van notering voor Nederland, België en Duitsland

De fritesgeschikte notering voor bestemming Nederland, België en Duitsland (categorie 1) van PotatoNL daalt na het weekend licht met 25 cent naar € 20,50 tot € 25,50. De prijs voor aardappelen uit het noorden van Nederland die op transport gaan naar Belgische verwerkers ligt door de hoge transportkosten een paar euro lager dan de bovenkant van de notering en prijzen die voor goede aardappelen in België worden betaald.

De verwachting is dat de prijzen stabiel blijven. Er zijn teveel onzekerheden in de markt. Grondstoffen zijn duur, het is onduidelijk welke invloed de oorlog in Oekraïne houdt, een mogelijke recessie en van het coronavirus zijn we ook nog niet af. Hierdoor is iedereen voorzichtig, ook de aardappelinkopers. De industrie draait goed, maar neemt momenteel liever overaardappelen mee dan dat extra wordt ingekocht op de vrije markt.

De termijnmarkt in Leipzig is al weken rustig. De notering voor het aprilcontract 2023 staat op € 27,50 per 100 kilo. Vorige week werden amper 10 contracten per dag verhandeld. De vele onzekerheden houdt speculanten kalm.

Prognose: rustige aardappelmarkt.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer