Rustige aardappelmarkt met stabiele prijzen

29-08 | |
Foto: Koos Groenewold
Foto: Koos Groenewold

De aardappelprijzen blijven zo goed als stabiel, wel zijn er zorgen over tegenvallende opbrengsten

PotatoNL noteert voor fritesgeschikte aardappelen onveranderd op € 20 tot € 26,50 per 100 kilo (categorie 1). Voor categorie 2 wordt € 0,50 hoger genoteerd op € 25 tot € 28.

Weinig vrije handel

Veel vrije handel was er niet voor de categorie Verse frites. Bij de Fastfood en Regular frites was de inbreng vergelijkbaar aan voorgaande weken. Er worden momenteel voornamelijk aardappelen verhandeld uit Drenthe en het Noordwest-Duitse Emsland.

Ook het Belgische Belgapom hield afgelopen vrijdag 26 augustus de notering voor Fontanes onveranderd op € 25 per 100 kilo. En het Duitse Reka deed geen aanpassingen aan de aardappelnoteringen. Voor de vroege aardappelrassen werd gelijk genoteerd op € 25 per 100 kilo en voor Zorba’s bleef de notering staan op € 26.

Opbrengsten erg wisselend

Het is droog. Bij de vroege aardappelrassen worden wel goede opbrengsten gezien. In de verschillende West-Europese landen lijken de opbrengsten voor de hoofdoogst erg wisselend uit te pakken en dan met name door de plaatselijke neerslag en al dan niet-beregende percelen. Maar ook lijken hoofdoogst aardappelen die later de grond in zijn gegaan meer wisselvallige opkomsten te vertonen.

Verschillende percelen in de Flevopolder in augustus kunnen naast beregening profiteren van regens. Maar in het oosten en zuidwesten van Nederland waren de buien heel plaatselijk. In Frankrijk, België en ook in Duitsland hebben bepaalde streken last van de droogte.

Verder heerst er onzekerheid op de termijnmarkt, waardoor er niet veel handel wordt gedaan. Het april 2023 contract beweegt de afgelopen dagen rond € 28 per 100 kilo. Er zijn ruim 3.000 openstaande posities voor dit contract. Dat was in augustus 2019, voor de coronajaren, het dubbele voor het eerst aflopende aprilcontract.

Prognose: aardappelprijs op hoog niveau.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer