Rustige aardappelmarkt met stevige prijzen

14-11 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

PotatoNL noteert onveranderd voor zowel categorie 1 als categorie 2 fritesgeschikte aardappelen. De markt is rustig, mede omdat de opbrengsten in Nederland meevallen.

De Nederlandse aardappelverwerkers zijn niet actief aan het kopen. De meeste aardappelen zijn gerooid. Vanaf de lichte zandgronden blijft mondjesmaat het aanbod komen, er is geen haast om de aardappelen te rooien bij een afwachtende houding van kopers.

In België lijkt iets meer activiteit te zijn qua vraag; Innovators zijn gewild. Dat is terug te zien in de Belgapom-notering van afgelopen vrijdag. Het Belgische Belgapom verhoogde de Innovator-notering met € 1 naar € 26 per 100 kilo. Overige fritesnoteringen bleven gelijk op € 22,50. De Innovator-notering van het Duitse Reka staat met € 24 per 100 kilo € 2 boven de andere fritesgeschikte aardappelrasnoteringen (Fontane en Challenger).

Kwaliteitsdruk door onder andere kieming en rot

De verwerkende industrie focust op contractaardappelen. Daarnaast worden aardappelen voor de verwerking voornamelijk geladen vanuit tijdelijke opslagplaatsen. In sommige regio’s is er kwaliteitsdruk door onder andere kieming en rot. Dat zorgt voor extra aanbod. Verder draait de verwerkende industrie op volle toeren, daarmee lijkt er vertrouwen te zijn voor de afzet in de komende maanden.

Prijsniveau 2 euro hoger dan een week eerder

Op de termijnmarkt in Leipzig was eind vorige week iets meer interesse om aardappelen te verhandelen op een hoger prijsniveau. Het eerst aflopende april-contract steeg vrijdag 11 november naar € 25,80 per 100 kilo. Hoewel slechts 7 contracten werden verhandeld ligt het prijsniveau bijna € 2 hoger dan een week eerder.

Prognose: prijshoudend stemming.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer