Rustige fysieke graanhandel bij volatiele prijzen

09-11 | |
Tarwe wordt geoogst in Australie. Het land kampt met forse neerslag waardoor een groot deel van de tarwe in het oosten van het land alleen goed genoeg zal zijn als veevoer. - Foto: ANP
Tarwe wordt geoogst in Australie. Het land kampt met forse neerslag waardoor een groot deel van de tarwe in het oosten van het land alleen goed genoeg zal zijn als veevoer. - Foto: ANP

De fysieke graanhandel is erg rustig. Er wordt een afwachtende houding aangenomen en niet te veel op termijn ingekocht. Telersprijzen liggen op een hoog niveau en de verwachting is dat deze niet zomaar fors gaan dalen.

In maart werd boven € 400 per ton genoteerd voor voertarwe. Ook een fors hogere prijs wordt niet verwacht, want handelaren schieten niet meer zo snel in de stress zoals kort na de uitbraak van de oorlog in Oekraïne.

Voertarwenotering Hamburg op € 332 per ton

Op de graanbeurs in Hamburg staat deze week de voertarwenotering op € 332 per ton. Dat is € 13 lager dan een week eerder en op een vergelijkbaar niveau met twee weken geleden. Ook de Groningse en Rotterdamse voertarwenoteringen staan rond het prijsniveau van eind oktober. De fysieke prijzen volgden deze week de internationale termijnnoteringen, die ook omlaag gingen.

Het continueren van de graandeal zorgde afgelopen week voor prijsdalingen, nadat Rusland zich vorige week weer aansloot bij het akkoord over de uitvoer van onder andere graan uit Oekraïne over de Zwarte Zee. Het graanakkoord loopt op 19 november af, maar de intentie is er om het te verlengen.

Maar ook werd positie ingenomen voor het nieuwste Wasde-rapport van het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) dat woensdag 9 november, begin van de avond Europese tijd, verschijnt. En er is wat spanning door de midterm-verkiezingen in de VS.

Zorgen over tarweproductie

Verder vooruitkijkend zijn er op het zuidelijk halfrond zorgen over de tarweproductie door slecht weer. Australië heeft te maken met forse neerslag waardoor de verwachting is dat de kwaliteit van de tarwe in het oosten van het land voor een groot gedeelte op veevoerkwaliteit uitkomt. Het is nog te vroeg om te zeggen hoe groot de schade precies zal zijn.

In Argentinië is de opbrengst van de tarweoogst voor seizoen 2022-’23 1,2 miljoen ton lager ingeschat op 14 miljoen ton. Het is er al een flinke periode droog en daar is vorst bijgekomen, waardoor in belangrijke tarweteeltgebieden een lagere opbrengst wordt verwacht. De verwachte neerslag deze week in Argentinië komt te laat voor de tarwe.

Voor de inzaaiwerkzaamheden van mais is de regen zeer welkom. De maisprijs blijft op een hoog niveau staan, ondersteund door een krappe wereldbalans.

Prognose: volatiele graanprijzen.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer