Rustige handel bijproducten

24-02 | |
Foto: Ton Kastermans Fotografie
Foto: Ton Kastermans Fotografie

Voor de meeste bijproducten is goed afzet te vinden en worden klanten goed beleverd.

Door het warme weer van de afgelopen dagen verplaatsen veel melkveehouders hun aandacht naar het land. In de bijproductenhandel is dat goed merkbaar. Voor de meeste producten is goed afzet te vinden en worden klanten goed beleverd. Verder is het bijzonder rustig. In het aanbod zijn wat accenten verschoven, maar er zijn geen grote veranderingen te signaleren. Over het algemeen rekenen bijproducten wat voederwaardeprijs betreft nog steeds zeer gunstig. Aardappelstoomschillen zijn in prijs naar beneden bijgesteld en staan op € 2 per % droge stof. Door een dikkere schil komt er meer product vrij bij de verwerking van de aardappel.

Minder snippers

Aardappelsnippers zijn veel beperkter beschikbaar. De prijs staat gelijk, maar bij aanhoudende krapte is een prijsstijging mogelijk. De beschikbaarheid van bierbostel is wat wisselend. Hierdoor loopt de belevering niet altijd even vlekkeloos als gewend. Zolang horeca gesloten blijft, is meer aanbod en een lagere prijs niet te realiseren. De vraag naar mais begint aan te trekken. Het is voor handelaren lastiger om partijen kuilmais te vinden. Dit is terug te zien in een stijgende prijs.

Stro blijft duur

In de strohandel blijven prijzen hoog. Er is een goede vraag, voor strohandelaren is het telkens moeilijker de combinaties geladen te krijgen voor huidige prijzen. De vraag naar gedorst hooi is rustig, maar ook hier is het aanbod maar krap.

Prognose: redelijk stabiele markt.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Dijkerman
Marc Dijkerman Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.