Rustige handel fosfaatrechten

12-04 | |
Foto: Bert Jansen
Foto: Bert Jansen

Deze week zakken de prijzen verder naar € 143 tot € 144 per kilo benutbaar fosfaat.

De fosfaathandel is op het moment erg rustig. Zowel kopers als verkopers wachten af. Rond de wisseling van het kwartaal trok de handel weliswaar aan, maar bleven prijzen op het peil waarop ze de weken ervoor ook al zaten. En een dalende tendens van de prijzen is merkbaar. Deze week zakken de prijzen verder naar € 143 tot € 144 per kilo benutbaar fosfaat.

Voldoende aanbod

Er is voldoende aanbod van partijen fosfaatrechten. Ook van aanbieders die nog hogere prijzen voor ogen hebben, maar dan haken kopers af. De prijs is in vergelijking met vorig jaar zo’n € 10 per kilo hoger. Toen steeg de prijs nog wel flink, van ongeveer € 126 naar € 136 rond de overgang van het eerste naar het tweede kwartaal.

Nu de afroming op het verleasen van 100 kilo fosfaatrechten afgeschaft is, blijft de handel nog uit. Prijzen zijn gedaald tot ongeveer € 23 per kilo, maar deze prijs lijkt nog een stapje te hoog liggen om echt interessant te worden voor melkveehouders die een tijdelijke vergroting van hun fosfaatrechten willen hebben.

Prognose: dalende prijs fosfaatrechten.

Dijkerman
Marc Dijkerman Redacteur


Beheer