Rustige handel gele uien door goede voorraden

21-11-2019 | |
Foto: Ruud Ploeg - Foto: Ruud Ploeg
Foto: Ruud Ploeg

De afzet van gele uien loopt stevig door, maar de telersprijzen dalen iets op de beurs in Emmeloord.

Dat komt omdat de handel op de boer rustig is. Verwerkers en sorteerders hebben voldoende voorraad, waardoor amper wordt bijgekocht.

Beschikbaarheid containers lastig

De exportvolumes liggen al meerdere weken ruim boven 36.000 ton per week. De afzet loopt zo goed dat het voor exporteurs soms lastig is om aan containers te komen. De beschikbaarheid op het logistieke vlak remt hier en daar wat af. Ook is er meer vraag naar kleinverpakkingen vanuit sommige Aziatische landen, waardoor het verpakken van die partijen meer tijd vergt.

Brede afzet

De uien gaan deze periode van het jaar volle bak weg. Dat wordt in het nieuwe jaar minder wanneer verschillende belangrijke bestemmingen wegvallen omdat wordt overgeschakeld op eigen oogst. De verwerkers en exporteurs draaien deze periode dan ook op volle toeren om de uien overal in de wereld af te zetten. Zo is de vraag naar rode uien flink omdat India geen uien exporteert.

Hogere tarieven scheepvaart

Verder gaan in januari de tarieven van de scheepvaart omhoog. Schepen moeten vanaf dan binnen een bepaalde afstand van de kust schonere brandstof gebruiken. Dat maakt in januari de marges van exporteurs kleiner.

Prognose: stabiel tot hogere prijzen.

Prijsinformatie over uien vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer