Rustige maar prijshoudende aardappelmarkt

31-10 | |
PotatoNL houdt de notering voor fritesgeschikte aardappelen vrijwel gelijk. - Foto: Peter Roek
PotatoNL houdt de notering voor fritesgeschikte aardappelen vrijwel gelijk. - Foto: Peter Roek

Het aanbod aardappelen is voldoende. Er is weinig spanning op de Nederlandse aardappelmarkt.

Er zijn wat partijen aardappelen met rot. Die gaan weg voor lagere prijzen. Deze partijen voldoen niet aan de voorwaarden van de PotatoNL-noteringen. Ze zijn wel geschikt om frites van te bakken.

PotatoNL houdt de notering voor fritesgeschikte aardappelen vrijwel gelijk op € 20,50 tot € 26 per 100 kilo (-€ 0,25). Voor categorie 2 blijft de notering gelijk op € 25 tot € 27. De aardappelmarkt voelt rustig, maar het aanbod van mindere partijen met rot zorgen voor een andere stemming.

Belgapom noteert lager op aardappelmarkt

Het Belgische Belgapom ging vrijdag 28 oktober wel mee in de prijsdaling die het Duitse Reka de week ervoor inzette. Voor Fontane en Challengers werd in België € 2,50 lager genoteerd op € 22,50. Voor Innovator was er geen waarnemingsprijs vanwege een gebrek aan transacties.

Lees verder onder de grafiek

Betere opbrengsten per hectare

Verder werd vorige week bekend dat de bruto-opbrengst van het Nederlandse consumptieaardappelareaal in 2022 naar verwachting met 3,9 miljoen ton ruim 19% hoger uitvalt dan vorig jaar. Het areaal was 7,3% groter met 76.600 hectare. Dat bleek uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook de hectare-opbrengsten pakken beter uit. De geschatte 51,3 ton is bijna 10% hoger dan vorig jaar. De droogte en hitte afgelopen zomer had minder invloed in Nederland, deels door beregeningsmogelijkheden, dan in andere West-Europese aardappellanden zoals België, Duitsland en Frankrijk.

April-contract 2024 daalt iets

Met een verwerkingscapaciteit van 4 miljoen ton in Nederland blijft er bij deze opbrengst nog zo’n 1 miljoen ton over die via export kan worden afgezet. Dat gegeven maakte dat het eerst aflopende april-contract op de termijnmarkt in Leipzig eind vorige week daalde naar € 23,30 per 100 kilo. Sinds eind juli stond het april-contract 2023 niet meer op dit niveau. Maandag 31 oktober herstelde de notering en sloot met € 23,60 per 100 kilo. Het ging overigens slechts om vijf contracten op de laatste handelsdag van oktober. Het april-contract 2024 daalde licht naar € 22.

Verder zijn de aardappelen kiemlustig mede door de hoge temperatuur voor de tijd van het jaar. Koelen met buitenlucht gaat niet bij nachttemperatuur van meer dan 13 graden. Dat zet de bewaarkosten op een hoog niveau.

Prognose: drukkende stemming.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer