Rustige markt bijproducten, bierbostel iets duurder

03-08 | |
Deze week is veel stro geperst, met als gevolg een toename van het aanbod. Foto: Henk Riswick
Deze week is veel stro geperst, met als gevolg een toename van het aanbod. Foto: Henk Riswick

De bijproductenmarkt blijft deze week stabiel.

Alleen bierbostel laat een lichte prijsstijging zien van € 10 per ton. De notering stijgt naar € 3,64 tot € 3,85 per % droge stof. Melkveehouders voeren graag bierbostel voor eiwitaanvulling in het rantsoen. De graskuilen van vorig jaar en dit jaar hebben niet allemaal een even hoog eiwitgehalte. Hier en daar is minder bemest door hoge kunstmestprijzen.

Deze week is veel stro geperst, met als gevolg een toename van het aanbod. Vorige week noteerden zowel gerste- als tarwestro € 10 per ton hoger, deze week blijft de prijs stabiel. De vraag naar stro is niet erg groot. Het aanbod is wel wat kleiner dan andere jaren, omdat minder akkerbouwers stro verkopen. Ze werken het onder voor nalevering van mineralen om daarmee op kunstmest te besparen. De hooihandel is ook heel rustig, er is nagenoeg geen vraag naar.

Het aanbod van aardappelstoomschillen en -snippers is nog steeds zeer beperkt. Vanwege de zomerstop van fritesfabrieken (vakanties) is er weinig restproduct. De prijzen zijn redelijk stabiel, stoomschillen zijn iets duurder.

De komende weken gaan aanbod en vraag naar aardappelbijproducten meer in evenwicht komen. Tot die tijd passen veehouders hun rantsoen hierop aan. Sommigen kopen mais van vorig seizoen, dat nog redelijk goed beschikbaar is. De prijzen van bijproducten zijn nog steeds hoog, maar staan wel onder druk door lagere graan- en raapprijzen en het weer mogelijk maken van export vanuit Oekraïne.

Prognose: bijproducten vrij stabiel.

Prijsinformatie over (grondstoffen van) veevoer vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beekman
Janet Beekman Freelance redacteur
Meer over


Beheer