Doorgaan naar artikel

Rustige periode op vleeskuikenmarkt

Foto: Hans Prinsen premium

Foto: Hans Prinsen

Vrije vleeskuikens op de beurs in Barneveld noteren ook in de komende week € 1,11 tot € 1,13 per kilo levend gewicht, exclusief btw.

Na de fikse daling in juni is de Barneveldse notering voor vrije vleeskuikens duidelijk gestabiliseerd. De notering blijft voor de vierde week in successie staan op € 1,11 tot € 1,13 per kilo. Vorige maand ging er in een kort tijdbestek nog 8 cent van de prijs af. De markt is in balans of ‘redelijk in evenwicht’, zoals een insider het noemt.

Moeizamere vleesafzet

De afzet van geslachte kuikens verloopt intussen een stukje moeizamer. Dat heeft voor een groot deel te maken met de vakantieperiode. Traditiegetrouw is het dan altijd een stuk rustiger op de markt. Slachterijen schakelen hun slachtcapaciteit iets naar beneden bij. Ook de import van Pools en Oekraïens pluimveevlees zorgt voor extra aanbod en prijsdruk.

Lichte daling VCN-notering verwacht

De Belgische ABC-prijs blijft staan op € 1,21 per kilo levend gewicht, exclusief btw en inclusief Belplume-toeslag. De VCN-notering daalt naar verwachting wederom licht. De contractnotering leverde de afgelopen twee maanden flink in en ging van € 1,1300 naar € 1,0825. Er is duidelijk sprake van een dalende trend. De bodem is bovendien nog niet bereikt, zo is de verwachting.

Vragen over verdienmodel

Het is de vraag in hoeverre de oorlog in Oekraïne effect heeft op de voerprijs. Welke gevolgen hebben het klappen van de graandeal en de bombardementen op de doorvoerhaven in Odessa? Met de dalende prijzen van de voorbije periode – in juni ging er nog € 0,08 van de vrije kuikenprijs af en de contractnotering staat onder druk – is het afwachten wat dit betekent voor het verdienmodel van de vleeskuikenhouder.

Prognose: vrije kuikens stabiel, contracten dalende trend.

Meer prijsinformatie over vleeskuikens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Bouke Poelsma

Freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin