Rustige uienhandel door afwachtende kopers

20-10 | |
Foto: Hans Banus
Foto: Hans Banus

Er wordt weinig gekocht bij uientelers. De afzet loopt minder hard dan sommige verwerkers hadden gedacht, waardoor voorraden hier en daar minder snel zijn geslonken. Deze worden eerst weggewerkt.

Ook zoeken enkele speculanten opslag voor af land partijen, omdat de afzet hier en daar anders loopt dan verwacht. Veel verwerkers putten nog uit af-landleveringen en oktober leveringscontracten.

Momenteel is er weinig uienhandel. De telersbeurs in Goes had amper inbreng van transacties. Uiteindelijk werd voor gele zaaiuien 30% grof op € 25 tot € 27 genoteerd en voor 60% grof op € 27 tot € 29 per 100 kilo. De beurs in Middenmeer en beurs Emmeloord noteerden tussen dezelfde bandbreedte.

De export is goed met weekvolumes van 35.000 ton, maar de baalprijs blijft iets onder druk staan door de overcapaciteit. De gemiddelde weekexport van uien ligt dit seizoen tot en met week 39 op 27.335 ton uien.

Met een verwerkingscapaciteit van 40.000 ton per week is het niet gek dat het bij sommige verwerkers rustig aanvoelt op de werkvloer. De krappe marges bij verwerkers maakt de stemming minder positief, omdat een prijsstijging in de baal uitblijft. Al is het vertrouwen er wel voor de langere termijn.

Oogstramingscijfers

Er wordt met belangstelling uitgekeken naar de voorlopige oogstramingcijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) volgende week publiceert. De uienopbrengsten zijn erg wisselvallig dit seizoen, waardoor het moeilijk is een schatting te maken. Er wordt in de wandelgangen gesproken over een zaaiuienopbrengst tussen 40 en 45 ton per hectare. Zo’n uitkomst maakt dat de telers nog vaster op de uien zullen zitten en vertrouwen houden dat prijzen stijgen.

Vorig seizoen kwam de voorlopige uienopbrengst in oktober op 52,2 ton per hectare uit. Deze werd in januari definitief op 49,1 ton per hectare gezet.

Prognose: vaste stemming.

Prijsinformatie over uien vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer