Doorgaan naar artikel

Rustige uienmarkt, handel voorzichtig

Foto: Henk Riswick premium

Foto: Henk Riswick

De uienmarkt is relatief rustig. Er zijn al wel wat meer uien gerooid dan vorig jaar rond deze tijd, maar de echte oogst laat nog op zich wachten.

Beregening is in deze periode van het jaar geen overdreven luxe, want de neerslag valt tegen in grote delen van het land. Dat geldt zeker voor Zeeland, waar nauwelijks regen viel. Ook in de Flevopolder valt het niet altijd mee. In het Noorden zijn de omstandigheden iets gunstiger. In Drenthe en Zuidoost-Groningen staan de gewassen er best redelijk voor; daar valt meer regen.

Oogst gaat moeizaam in droge gebieden

In de drogere gebieden gaat het rooien van de uien ook moeizamer doordat er veel harde kluiten meekomen. Daarmee neemt de kans op beschadiging toe. Het gaat kortom nog niet overdreven hard met de oogst van de voorjaarsplantuien.

De notering op de beurs van Goes is op weinig handel gebaseerd. Er komt deze week € 2,50 bovenop de bovenkant van de notering. Plantuien noteerden € 42,50 per 100 kilo. Dat is fors meer dan vorig jaar. Toen was de notering € 18 per 100 kilo.

Senegal al aan de markt

Met de hogere prijzen zijn verwerkers wat terughoudend. De handel is niet snel bereid om de hoofdprijs te betalen en telers doen hun product ook niet zomaar van de hand. De handel komt zo niet echt op gang.

Toch is er wel één verschil met voorgaande jaren. Het belangrijke exportland Senegal is sinds begin deze week al aan de markt. En dat is toch al gauw vier à vijf weken eerder dan normaal. Het West-Afrikaanse land is al redelijk door de voorraden heen; de laatste oogst viel er wat tegen.

Prognose: stabiele prijzen.

Prijsinformatie over uien vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Theo Brummelaar

Freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin