Rustige varkensmarkt hoopt op meer vraag

19-01 | |
varkensmarkt
Foto: Herbert Wiggerman

De varkensmarkt valt als ‘rustig’ te typeren. Ieder doet zijn ding, maar ruimte voor uitspattingen is er niet.

De vleesmarkt is daarvoor te rustig. Dat is wel vaker in januari, maar het gevoel dat consumenten niet echt dooreten lijkt groter dan afgelopen jaren. Dat is niet alleen in Nederland zo, ook Duitse slachterijen hebben die indruk. Het aantal slachtingen ligt met iets meer dan 700.000 erg laag en nog is het te veel voor de vraag. Verwerkers en winkeliers hebben voldoende voorraad en bestellen behoudend.

Waar de Nederlandse markt na de feestdagen al weer zo’n 7 tot 9 cent per kilo verloren is, staan de Duitse noteringen nog strak op het prijspeil van voor de feestdagen. € 2 per kilo geslacht gewicht geeft de toonaangevende Vereinigungspreis ook komende week aan. De Duitse slachterijen klagen, maar schikken zich in hun lot. Het aanbod van varkens is in Duitsland erg krap en slachterijen willen geen enkel varken missen. Boeren tegen zich in het harnas jagen door als eerste te verlagen durft er geen en daardoor blijft de prijs op peil.

Slachterijen slachten minder

Wel zetten de slachters een ander middel in; ze slachten minder dieren. De grote Duitse slachterijen deden dit eind vorige week al, en die zetten het lagere slachtvolume deze hele week door. Dit verzacht de directe pijn omdat ze dan minder vlees in de markt hoeven te duwen. Op termijn neemt de druk van de krapte op de varkensmarkt ook af als er minder dieren geslacht worden.

Het is een tegenvaller voor Nederlandse varkenshouders die in toenemende mate verlekkerd over de grens kijken. Het prijsverschil met de Duitse noteringen is zo groot dat het aantrekkelijk is om daar te leveren. Dat zou de Nederlandse varkensmarkt ontlasten en ook een signaal naar de slachterijen geven. Maar de Duitse slachterijen zijn hier niet voor in. De enige varkens die ze afnemen zijn contractvarkens van boeren die jaarrond aan hen leveren. Gelukszoekers die nu incidenteel daar dieren willen brengen, komen er niet tussen.

In Nederland zijn voldoende varkens om in de vraag te voorzien. Sommige handelaren komen leeg, anderen houden wat dieren over in de planning. Ook Beter Leven-varkens zijn niet allemaal te plaatsen. Maar dat beeld verschilt per slachterij en handelaar. Het is niet zo dat de doorstroming stokt. Het rolt wel, maar rustig nog. De verwachting is dat dat ook komende week nog zo is. De noteringen geven dat beeld ook weer. Die blijven staan op het niveau van vorige week. Na Vion (€ 1,93 per kilo, ofwel € 1,771 ex btw) houden ook Compaxo (€ 1,71) en Van Rooi Meat (€ 1,73) hun noteringen onveranderd.

Prognose: stabiele prijs.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer