In regio Achterhoek-Oost zijn Rutger van Lier en Thijs Wieggers de regionale actieleiders van Farmers Defence Force. Van Lier komt uit de Randstad, maar woont nu in Gelderland. Hij houdt van het plattelandsleven, van noaberschap. Dat dreigt verloren te gaan. “Maar dat laten we dus niet gebeuren.”
Of er nog meer acties komen? Rutger van Lier weet het echt niet, eigenlijk hoopt hij van niet. Als politiek Den Haag wijze besluiten neemt en eindelijk eens met een boervriendelijk beleid komt, dan zijn geen acties meer nodig.
Maar hij vraagt zich af of de door hem verguisde politici en ambtenaren doen wat ze moeten doen. Tja, dan vragen ze er eigenlijk om. “Farmers Defence Force kun je zien als een pitbull die in je broek hangt. Wij hebben ons vastgebeten en laten niet los voordat onze eisen zijn ingewilligd. Als het landelijk bestuur zometeen belt dat we weer naar Den Haag moeten komen, dan gooien we dat bericht in onze appgroep. Binnen 10 minuten rijden er dan honderd trekkers uit de Achterhoek naar het Binnenhof. De actiebereidheid is nog steeds ontzettend groot.”
Melkveehouder Thijs Wieggers (38) uit Mariënvelde heeft de Farmers Defence Force (FDF) in de regio Achterhoek-Oost opgericht. Van Lier (40) is later aangehaakt. Bij het boerenprotest op 19 februari reed Van Lier voorop met een blauwe New Holland-trekker, volgehangen met vlaggen en doeken, met daarachter zo’n 250 trekkers.
Ze vertrokken om 2 uur in de nacht; om 10.30 kwamen ze op de Koekamp in Den Haag aan waar de jongste demonstratie werd gehouden. De opvallende trekker van de Achterhoekers stond pontificaal naast het podium. Een prachtig plaatje, zegt Van Lier achteraf.
De regionale FDF-actieleider is opgegroeid tussen de boeren in de buurt van Delft. Zijn vader was tuinder. Als kraanmachinist kwam hij vaak op agrarische bedrijven. Een paar jaar geleden is hij met zijn vrouw en vier kinderen naar Halle in de Achterhoek verhuisd, op zoek naar het plattelandsleven waar hij vroeger van genoot, maar dat niet meer bestond.
In het Westen is het ikke, ikke, ikke. De grootste bek krijgt gelijk
“Hier in het Oosten kun je nog fikkie stoken en met je crossmotor rijden. In het Westen is het ikke, ikke, ikke. De grootste bek krijgt gelijk. Files, criminaliteit, de extreme huizenprijzen, ik was het helemaal zat. Hier komen mensen op voor elkaar, wij noemen dat noaberschap. In de Randstad is dat verloren gegaan en als we niet uitkijken, verdwijnt het hier ook. Dat laten we dus niet gebeuren.”
Van Lier is ondernemer in de afvalinzameling en plaatst containers bij bedrijven in het hele land, ook bij boeren. Hij kent de boerenwereld, voelt zich er thuis. “Het zijn harde werkers, ze doen belangrijk werk want ze produceren voedsel. Dat wordt niet gezien, niet gewaardeerd. Sterker nog, de politiek bedenkt elke dag nieuwe regels die ervoor zorgen dat de boeren hun bestaansrecht verliezen. De ene na de andere boer moet stoppen. Dat vind ik erg. Met onze acties zetten we een dikke streep: tot hier en niet verder.”
Elke regel waar boeren aan moeten voldoen, leggen we langs de meetlat. Niet nodig en niet praktisch? Weg ermee
Hij is niet tegen LTO, zegt hij met nadruk. Maar veel heeft het vergader en gepolder van de club niet opgeleverd. “Daarom is het goed dat het Landbouw Collectief is opgericht. Dat was overigens zonder het FDF niet gebeurd. Met het collectief hebben we nu eindelijk een sterk boerenblok in Nederland. Dat is belangrijk, want alleen als we schouder aan schouder de strijd aangaan, kunnen we succes boeken.”
Volgens Van Lier gaat het niet alleen om stikstof. Er ligt een deken van regels over de landbouw. De boerderij is een administratiekantoor geworden. Het is de waanzin ten top, zegt hij. “Als het aan ons ligt, wordt elke regel opnieuw bekeken. Die regels zijn allemaal bedacht door ambtenaren en politici die nooit met boeren praten. De stad regeert over het platteland. We pleiten voor een totale herijking van al die regels en wetten waar iedereen alleen maar ongelukkig van wordt. Elke regel waar boeren aan moeten voldoen, leggen we langs de meetlat. Niet nodig en niet praktisch? Weg ermee. Dan blijven er heel weinig regels over.”