Rutte: compensatieregeling voor nertsen is fair

17-09-2020 | Laatste update op 08-11 | |
Premier Mark Rutte tijdens de tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen, het debat na de troonrede op Prinsjesdag. Foto: ANP
Premier Mark Rutte tijdens de tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen, het debat na de troonrede op Prinsjesdag. Foto: ANP

Premier Mark Rutte houdt vast aan de voorgenomen compensatie voor nertsenhouders die vanwege de coronacrisis volgend jaar hun bedrijf moeten beëindigen.

Oppositiepartijen SP, GroenLinks en de Partij voor de Dieren hebben kritiek op de hoogte van de compensatie. Het kabinet heeft € 140 miljoen gereserveerd om de bedrijven te compenseren, omdat ze drie jaar eerder moeten stoppen met hun bedrijf dan eerder wettelijk was vastgelegd.

Andere bedrijfstakken

Lilian Marijnissen (SP) vraagt zich af hoe dit uit te leggen is in de richting van de ouders die te maken hebben met de affaire rondom de toeslagen voor kinderopvang, die nog steeds geen compensatie hebben gehad. PvdD en D66 vinden het onterecht dat de nertsenhouders een andere behandeling krijgen dan andere bedrijfstakken die getroffen zijn door de coronacrisis. Ook Groen-Links, voorstander van een compensatie voor ondernemers die gedwongen worden hun bedrijf te beëindigen, vindt het huidige budget ‘wat gortig’ en vindt dat de regeling best wat soberder kan.

Rutte noemt compensatieregeling ‘fatsoenlijk’

PvdD vraagt tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen waarom nertsenhouders een voorkeurspositie krijgen. Rutte reageert: “Omdat je ze niet eeuwig kunt dwingen te stoppen.” Wanneer een bedrijf feitelijk wordt gedwongen te stoppen, vindt hij het ook fair dat er hierbij verschil wordt gemaakt bij steunmaatregelen. Hij noemt de compensatieregeling ‘fatsoenlijk’.
Ondanks de aandacht voor het budget in het debat, is niet te verwachten dat de Kamer een verandering in het budget teweeg zal brengen. Een ruime meerderheid stemde voor een vorm van compensatieregeling om de nertsenhouderij vervroegd te beëindigen. De vergoeding is bovendien onderdeel van de begroting en het is niet te verwachten dat regeringspartij D66 tegen de eigen begroting zal stemmen.

Vermaas
Mariska Vermaas Redacteur


Beheer