Rutte: geen vertraging in stikstofdossier

06-09 | |
Minister-president Mark Rutte na afloop van het eerste vragenuur na het zomerreces in de Tweede Kamer, dinsdag 6 september. - Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Laurens Van Putten
Minister-president Mark Rutte na afloop van het eerste vragenuur na het zomerreces in de Tweede Kamer, dinsdag 6 september. - Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Laurens Van Putten

Het stikstofbeleid loopt geen vertraging op door het vertrek van landbouwminister Henk Staghouwer.

Dat benadrukt premier Mark Rutte tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer. Hoewel was toegezegd dat er voor Prinsjesdag een nieuwe brief zou komen met perspectief voor de landbouw, komt deze nu op zijn vroegst eind september, nadat Johan Remkes zijn rapport heeft opgemaakt over zijn gesprekken die hij met diverse partijen heeft gevoerd. Remkes zal in deze brief ook een toekomstperspectief schetsen, die het kabinet wil meenemen in de nieuwe perspectiefbrief.
Staghouwer maakte een nieuwe perspectiefbrief en legde deze vorige week voor in de ministerraad. Rutte stelt dat deze brief ‘aardig op weg was, maar nog niet af’.

Frustraties over rol Johan Remkes

Verschillende partijen uitten in het eerste vragenuurtje na het Kamerreces hun frustratie over de bepalende rol van Remkes in het stikstofdossier. “Moeten we Remkes dan maar de sleutels van het Torentje geven?”, vraagt SP-Kamerlid Renske Leijten zich af. SGP-politicus Roelof Bisschop verbaast zich “een beetje over de positie die de heer Remkes gaat innemen”. Remkes was aangewezen als gespreksleider en “ineens moet het hele proces wachten op het verslag van die gesprekken”.

Zoektocht naar nieuwe Landbouwminister

Premier Rutte en fractievoorzitter Gert-Jan Segers van ChristenUnie hebben geen haast met het vinden van een nieuwe minister van landbouw, nu Henk Staghouwer is opgestapt. Beide politici vinden het belangrijker dat er een geschikte persoon komt, in plaats van dat er snel een vervanger komt. Rutte wijst erop dat oud-landbouwminister en vicepremier Carola Schouten een goede vervanger is. Zij is door het kabinet naar voren geschoven om het dossier tijdelijk op te pakken naast haar eigen dossier armoedebestrijding. ChristenUnie zoekt vooralsnog naar een nieuwe landbouwminister, zodat Schouten straks terug kan naar haar nieuwe aandachtsgebied.

Begrip voor vertrek Henk Staghouwer

Tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer werd vooral met lof en begrip gesproken over Staghouwer. Rutte zegt het besluit van Staghouwer te moeten respecteren. Hij spreekt van een trieste kwestie en zegt dat hij wel vertrouwen had in Staghouwer op zijn functie. SP’er Renske Leijten en Geert Wilders (PVV) riepen premier Mark Rutte op het voorbeeld van Staghouwer te volgen. PvdA en PvdD vragen zich af of Staghouwer niet met een onmogelijke boodschap op pad is gestuurd, mede door de verdeeldheid in het kabinet over het stikstofbeleid.

Vermaas
Mariska Vermaas Redacteur
Meer over


Beheer