Rutte: halveren veestapel is belachelijk

Lijsttrekkers debateerden zaterdag 13 maart tijdens het Debat van het Zuiden, georganiseerd door de Brabantse regionale media. - Foto: ANP/Sem van der Wal
Lijsttrekkers debateerden zaterdag 13 maart tijdens het Debat van het Zuiden, georganiseerd door de Brabantse regionale media. - Foto: ANP/Sem van der Wal

VVD-lijsttrekker Mark Rutte vindt de plannen van politieke partijen om de veestapel te halveren belachelijk. Dat zegt hij tijdens het Debat van het Zuiden, georganiseerd door de Brabantse regionale media. Linkse partijen zijn het totaal niet met hem eens.

Rutte zegt tijdens het debat dat Noord-Brabant misschien wel het strengste stikstofbeleid van Nederland heeft vanwege de volksgezondheid en de benodigde stikstofruimte voor de bouw van huizen en de aanleg van wegen.

“Maar je hebt ook de boeren nodig. Wat mevrouw Kaag en meneer Klaver willen, het halveren van de veestapel, vind ik belachelijk. Je hebt innovatie nodig. Met innovatie en misschien met strengere eisen kun je een boerensector hebben. Brabant laat dat zien. Brabant gaat met de boeren en de industrie Nederland voor, en laat zien hoe Nederland uit de crisis kan komen. Dan moet je niet zeggen dat de veestapel moet halveren. Dat is een target uit de consultancy”, vindt Rutte.

Bekijk het hele debat. Vanaf 9.30 min. gaat het over de veehouderij.

D66-lijsttrekker Sigrid Kaag wijst dit van de hand. Ze noemt halveren van de veestapel de enige effect bewezen methode om de stikstofuitstoot te verminderen. Ze vindt dat CDA en VVD te veel een oude economie aanhangen en doen alsof de techniek die twintig jaar niet heeft geleverd nu een magische stok is. “Dat is niet zo. We kunnen niet bouwen als we de intensieve veeteelt door zetten. We houden de boeren eigenlijk voor de gek. Wij willen met boeren omslag maken naar kringlooplandbouw.’

Hoekstra (CDA): twee keer zo hard inzetten op innovatie veehouderij

CDA‘er Wopke Hoekstra ziet het als kunst en uitdaging om er de komende jaren voor te zorgen de boerenbedrijven in overeenstemming te brengen met economie , leefbaarheid en ruimte, waarbij de volksgezondheid altijd op één staat. “Ik ben ervan overtuigd dat het kan. We moeten niet de veestapel halveren, maar twee keer zo hard inzetten op innovatie.” Hoekstra wil daarbij naast de boer staan en hem helpen. “Met plannen waarmee je aan de achterkant begint en zegt dat je de veestapel gaat halveren, jaag je de boeren het land uit, terwijl er niet minder wordt gegeten. Het ontneemt alleen de broodwinning hier. Het is het paard achter de wagen spannen.”

Klaver (GroenLinks): volstrekte bluf van Rutte en Hoekstra

GroenLinks-voorman Jesse Klaver noemt het volstrekte bluf dat Rutte en Hoekstra nota bene in Brabant, waar mensen zo zijn getroffen door Q-koorts, durven te beweren dat met technische maatregelen aan stallen de problemen rondom de volksgezondheid worden weggenomen. “Het is ongegeneerde bluf. Ik zou zeggen: Blijf bij de feiten. Er is miljoenen geïnvesteerd in innovaties, maar het is niet gelukt. Het eerlijke is om te zeggen dat de veestapel moet krimpen”, vindt Klaver.

Hij vindt dat partijen die niet durven de veestapel te halveren, een enorm risico voor de volksgezondheid. “We moeten de veestapel halveren voor onze gezondheid”, vindt Klaver. Als dat argument nog niet genoeg is, vindt de GroenLinks-voorman dat halvering nodig is om de bouw weer vlot te trekken. “De uitstoot vanuit de veehouderij blokkeert onze economische vooruitgang”, zegt de politicus.

Klaver vindt PvdA-lijsttrekker Lilianne Ploumen aan zijn zijde. “Als de gezondheid op één moet staan, moet Hoekstra zich realiseren dat hij positie moet kiezen. Wat CDA wil kan niet.”, vindt Ploumen. Ze zegt dat CDA zich te veel laat gijzelen door dreigboeren.

Marijnissen (SP): dikke middelvinger naar Brabanders

Ook SP-leider Lilian Marijnissen vindt dat het veehouderijbeleid – met juist een toename van de geitenstapel – een dikke middelvinger is naar de Brabantse bevolking. “Brabant heeft de helft van de Nederlandse varkens. Dat is gewoon te veel. Je speelt daarmee met de volksgezondheid van mensen. Brabant verdient echt beter.”

Marijnissen vindt dat het landbouwbeleid totaal failliet is. “Er wordt veel geld verdiend in de voedselsector. Maar als je weet dat er van iedere euro maar 6 cent naar de boer gaat, is het systeem totaal failliet. Het systeem moet anders. Boeren moeten een eerlijke prijs krijgen voor hun product. Het moet ook niet gaan om aantal boeren, die moeten we juist koesteren. Het gaat om aantal dieren. Dat moet minder.”

Wilders (PVV): boeren verdienen compliment

Geert Wilders (PVV) vindt dat boeren juist een compliment verdienen. “De stikstofuitstoot uit de veehouderij is sinds 1990 met tweederde afgenomen. Sinds 2000 is nog maar de helft van de boerenbedrijven overgebleven. Ze doen geweldig goed werk, maar we maken ze helemaal kapot als we doen wat D66 en GroenLinks willen. Dat is ontzettend dom.”

Hoekstra reageert dat het én, én, én moet zijn: Beter beleid voor de natuur, en de boeren en het stikstofprobleem oplossen voor de bouw. Rutte vindt de focus op aantallen dieren zo vreemd. “Je moet kijken hoe je problemen onder controle kan krijgen, op een manier waarbij de boerensector kan blijven functioneren en tegelijkertijd de volksgezondheid en ook de voedselvoorziening behouden blijft”, vindt de VVD‘er.

Vermaas
Mariska Vermaas Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.