‘Rutte moet de regie pakken’

15-12-2019 | Laatste update op 01-02 | |
Ronne Smolders: “Vrijwel niemand buiten de landbouw weet hoe al die milieuregels uitwerken in onze gezinnen.” - Foto: Bert Jansen -
Ronne Smolders: “Vrijwel niemand buiten de landbouw weet hoe al die milieuregels uitwerken in onze gezinnen.” - Foto: Bert Jansen

Tientallen boerinnen hebben afgelopen dagen een persoonlijke brief aan minister-president Mark Rutte geschreven. Ook Ronne Smolders uit het Brabantse Westerhoven. “Rutte zegt dat hij trots is op de boeren in Nederland. Klinkt sympathiek, maar vervolgens doet hij niks.”

Kom je aan de boer, dan kom je aan mij! Zo luidt de eerste zin van de brief die Ronne Smolders (31) aan minister-president Rutte heeft gestuurd. ‘De boer’ is haar man Bart. Hij werkt zeven dagen in de week, meer dan tien uur per dag, doet dat dolgraag, maar loopt tegen regels aan waar hij bijna onmogelijk aan kan voldoen.

Door alle regels rondom fosfaat en stikstof komt Bart bijna niet meer toe aan ondernemen en het werken tussen de koeien. Als hij dan even aan tafel zit, gaat het weer over stikstof. “Rutte moet weten dat alle boerengezinnen lijden onder de onzekerheid”, zegt Ronne. “Onze mannen kunnen aan niks anders denken. Aan onze eigen keukentafel gaat het vaker over stikstof dan over hoe het met onze jonge dochters gaat. Dat neem ik hem niet kwalijk, maar wel de overheid.”

Onzekerheid over nu en opvolging melkveebedrijf

Ronne heeft samen met Bart een melkveebedrijf in het Brabantse Westerhoven. Haar brief aan Rutte gaat eigenlijk nog meer over hun dochters Yara (2) en Mila (5 maanden). Bij haar brief heeft ze een foto van Yara bijgesloten. Een kleine blonde meid in een groene overall.

Op haar rug staat: ‘Trots op onze nieuwe generatie.’ Ronne: “Ik heb Rutte geschreven over onze trots, maar ook over onze twijfels. Moeten wij er blij mee zijn als onze Yara over vijftien jaar zegt dat zij ons bedrijf wil overnemen? Nooit een dag vrij, zelden een uitstapje, weinig tijd om met je kind te spelen. En als ze het dan toch echt wil, kan het dan nog wel? Nu kunnen we met koeien melken al nauwelijks overeind blijven, hoe is dat over vijftien jaar?”

Hoe te voldoen aan alle regels en het bedrijf overeind houden?

De onzekerheid knaagt. De provincie Brabant heeft net besloten om de veehouders in de provincie negen maanden extra te geven voor de aanvraag van een vergunning. “Wij moeten maatregelen nemen om de ammoniakuitstoot te verminderen, bijvoorbeeld door te investeren in een andere stalvloer. Maar welke vloer is daarvoor geschikt? Hoeveel kost dat? Is compleet onduidelijk. Boeren worden daar gek van, en hun gezinnen ook. Aan die extra bedenktijd hebben we niets.”

Als Rutte niet de regie neemt en ervoor zorgt dat de agrarische sector deze crisis overleeft, dan hoop ik dat onze landgenoten hem daartoe dwingen

Het lijkt erop dat de overheid veehouderijbedrijven in de omgeving van natuurgebieden op vrijwillige basis gaat uitkopen. “Wij wonen op 2.500 meter van zo’n gebied. Komen zij ook bij ons langs? En wat doen we dan? Ergens anders opnieuw beginnen, klinkt eenvoudiger dan het in werkelijkheid is. Als je pech hebt, koop je een boerderij waar je een paar jaar later weer weg moet. In de politiek wordt hierover veel te makkelijk gedacht.”

Hartenkreet over mooie Nederlandse landbouw aan minister

Ze heeft het gevoel dat de overheid de landbouw weg wil hebben uit Nederland. “En wat dan? Dan krijgen we hier voedsel uit landen waar hormonen worden gebruikt, waar genetische manipulatie is toegestaan en waar het woord dierenwelzijn helemaal niet bestaat. Onze boeren produceren veilig, gezond en diervriendelijk voedsel. De landbouw is onderdeel van ons erfgoed. Dat erfgoed willen we dolgraag doorgeven aan onze kinderen.”

Net als Ronne hebben tientallen andere boerinnen een eigen hartenkreet aan minister-president Rutte geschreven. Een aantal daarvan werd voorgelezen op de boerenmanifestatie op 13 december in Amsterdam. Ronne staat op het podium als bestuurslid van Agractie, de organisatie die deze actie organiseert. “Als Rutte niet de regie neemt en ervoor zorgt dat de agrarische sector deze crisis overleeft, dan hoop ik dat onze landgenoten hem daartoe dwingen. Vrijwel niemand buiten de landbouw weet hoe al die regels uitwerken in onze gezinnen. In Amsterdam zijn we in gesprek gegaan met burgers. Ik heb nog hoop dat zij onze regering duidelijk kunnen maken wat wij als boeren blijkbaar niet hebben gekund; dat we moeten vechten voor het behoud van onze boeren.”

van Cooten
Aart van Cooten Freelance redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.