Rutte sprak met Von der Leyen over derogatie

25-08-2022 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

Premier Mark Rutte heeft eerder deze zomer met voorzitter Ursula von der Leyen gesproken over het Nederlandse verzoek om derogatie op de mestnormen.

Dat zei Rutte tijdens het ingelaste debat over stikstof in de Tweede Kamer. Daarmee is het onderwerp op het allerhoogte niveau besproken. Dit heeft echter niet geleid tot een toezegging.

Hoop op geleidelijke afbouw

“Er wordt achter de schermen vreselijk hard aan gewerkt, maar ik doe geen beloftes op dit punt. Het is niet zo dat ik dit probleem kan wegnemen. We weten al jaren dat het op ons afkomt. Dat zal ook een gevolg hebben voor de boerensector. Dat is onvermijdelijk”, zei Rutte in antwoord op vragen van BBB’er Caroline van der Plas, die zich grote zorgen maakt over de toekomst van de derogatie voor Nederland.
Gevreesd wordt dat de Europese Commissie een einde zal maken aan de verruimde mestnormen voor Nederland. De hoop is gevestigd op een geleidelijke afbouw.

Nitraatcomité

Het is nu aan de Europese Commissie om conceptbeschikkingen voor te leggen aan het Nitraatcomité. Dat zal naar verwachting begin september gebeuren. Het Nitraatcomité komt half september bijeen en zal de conceptbeschikking dan naar verwachting bespreken.

Vermaas
Mariska Vermaas Redacteur


Beheer