Ruwvoer goed gevraagd, prijs stabiel

11-03-2020 | |
Foto: Michel Velderman
Foto: Michel Velderman

Prijstechnisch is er sinds vorige week niet of nauwelijks iets veranderd.

De handel in kuilmais wordt wat geanimeerder. Het blijft zoeken naar kwalitatief goede partijen. In doorsnee loopt het prijspeil van € 67 tot € 75 per ton. De bovenkant staat op € 77,50 voor echt heel goede mais. De bijhorende analyse is uiteraard van groot belang.

Kuilmais van boer naar boer

Daarnaast gaat er behalve via de fouragehandel ook volume kuilmais van boer naar boer. Zeker als de afstand tussen de bedrijven niet te groot is, kan dat behoorlijke kostenvoordelen opleveren. Kuilgras is van hetzelfde laken een pak. Dit is overigens niet ruim voorhanden. Er is al het nodige weggewerkt, van een voorraad die na de tweede droge zomer achtereen beperkt uitviel.

Meer vraag naar hooi en stro

De vraag naar (graszaad)hooi en stro is gegroeid. Melkveehouders passen het toe in vooral het rantsoen van droogstaande koeien en jongvee. Ook dat geeft aan dat de ruwvoerpositie in doorsnee te wensen overlaat. Verder is de vraag naar stro ook wat toegenomen dankzij groter verbruik door het natte weer. Er is aanbod genoeg, zodat de prijzen ongewijzigd kunnen blijven.

Bierbostel is goed verkrijgbaar. Dankzij de verlaging van de marktprijs naar een niveau onder de voederwaardeprijs rekent bostel ook weer gunstiger.

Aardappelsnippers

Het aanbod A-kwaliteit aardappelsnippers blijft beperkt, doordat er ook veel verdwijnt richting aardappelvlokkenindustrie. B-kwaliteit snippers zijn beter leverbaar en ook veel goedkoper. A-kwaliteit vindt vooral afzet naar (kalver)mesters, de B-kwaliteit wordt veelal gebruikt als afdekking van andere (kuil)producten.

Het aanbod stoomschillen loopt nog steeds redelijk door. De verwerkingsaardappelen leveren, nu het seizoen vordert, meer reststroom op, doordat de schil dikker wordt. Voeraardappelen komen ruimer beschikbaar, maar zijn nog prijzig, vanaf € 50 per ton.

Prognose: prijzen gelijk.

Prijsinformatie over (grondstoffen van) veevoer vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Kwakman
Jack Kwakman Freelance redacteur
Meer over


Beheer