Ruwvoermarkt is nog stabiel

22-01-2020 | |
Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

De aanvoer van bierbostel is krap, met meer vraag dan aanbod.

De aanvoer neemt hier en daar geleidelijk wat toe, maar dat wordt weer gecompenseerd doordat ook wel revisie plaatsvindt van apparatuur. Echte seizoensmatige groei van de bostelaanvoer laat nog even op zich wachten.

De pulpcampagne loopt af. Aardappelvezels (Nederlandse) zijn alleen beschikbaar voor afnemers met en doorvoercontract, anderen zijn aangewezen op Franse import.

Aardappelproducten

Dan de aardappelproducten. De aanvoer houdt nog niet over. Het aanbod A-kwaliteit aardappelsnippers blijft nog beperkt. Van stoomschillen is het aanbod redelijk stabiel. Voor het eerst in lange tijd zijn er weer voeraardappelen op de markt. PotatoNL noteerde ze vrij hoog, op € 2,50 tot € 4 per 100 kilo.

De handel in stro is erg kalm, met weinig vraag. Er is de afgelopen zomer veel stro binnengehaald. Dankzij het droge weer is het ook van uitstekende kwaliteit. De prijzen zijn relatief laag, zodat er voor de veehouders geen belemmering is om de voorraad steeds te blijven aanvullen. Graszaadhooi is ook goed beschikbaar. Weidehooi ligt op een redelijk prijsniveau, aanzienlijk goedkoper dan vorig jaar januari.

Maisvoorraden

Wat de mais betreft: de oogst van 2019 was over het grote geheel gerekend redelijk, zowel wat betreft kwaliteit als opbrengst. Het gemiddelde is gedrukt door de grote variatie. In het Oosten is her en der zeer matige mais geoogst. Dat alles na een in heel Nederland zeer matig tot slechte seizoen 2018. De voorraden zijn daardoor krap. Van de oogst 2019 is relatief veel rechtstreeks van boer tot boer verhandeld. Goede snijmais inkopen is al met al redelijk lastig en duurder dan vorige jaren. De prijzen zijn nog stabiel en liggen tussen € 65 en € 75 per ton. Het wachten is op wat de start van het grasseizoen gaat brengen.

De prijzen van de bijproducten zoals tarwegistconcentraat zijn deze week ongewijzigd.

Prognose: stabiel.

Prijsinformatie over (grondstoffen van) veevoer vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Kwakman
Jack Kwakman Freelance redacteur
Meer over


Beheer