Ruwvoermarkt maakt pas op de plaats

08-07-2020 | |
Foto: Peter Roek
Foto: Peter Roek

Het heeft aardig geregend, wat ook goed heeft gedaan. Het wordt overal groener. Vooral aan de mais is het goed te zien, die groeit explosief. Er is weinig twijfel over of het gewas in de pluim komt.

Vraag naar snijmais blijft wel aanhouden, maar is minder urgent. Het hoeft allemaal niet meteen te komen, men wacht even af wat de eigen mais doet. De situatie is anders dan vorig jaar, toen de mais geen kans kreeg. In de gebieden waar droogte de afgelopen tijd het ergst opspeelde is de recente neerslag zeker niet voldoende geweest. Alleen de toplaag van de grond is er tijdelijk door opgeknapt.

Bierbostel aan de prijs

Bierbostel is aan de prijs, maar toch wel gevraagd. Het brouwvolume is weliswaar toegenomen en nog goed, maar kan de komende tijd gaan tegenvallen. Horecabedrijven zijn (deels) weer actief, maar in de evenementensector staat alles nog stil, zonder zicht op versoepeling. Dat krijgt effect op de bieromzet, die deze zomer zal achterblijven bij het normale volume. Nu bostel inkopen en opslaan is het overwegen waard. De vraag naar bierbostel en tarwegistconcentraat zal per 1 september ongetwijfeld toenemen en duurder worden als gevolg van ingestelde regels ten aanzien van eiwitrijk veevoer waar beide producten buiten vallen.

Handel in stro en hooi rustig

Eveneens vanwege de recente regen staat de handel in hooi en stro op een laag pitje. Hier speelt mee dat wordt afgewacht wat de kwaliteit zal zijn. Dat geldt zowel voor kopers als voor de verkopers. Stro uit Frankrijk is duur, het aanbod heel matig. De vraag naar de laatste beschikbare volumes hooi en stro van vorig seizoen is redelijk, maar ook zeker niet hectisch.

Snippers kunnen schaars worden

In de prijzen van bijproducten is geen wijziging gekomen. Tarwegistconcentraat is nog steeds aantrekkelijk geprijsd. Wat betreft de aardappelreststromen is er de komende week weinig verandering te verwachten. De productie van voorgebakken frites en dergelijke ligt op ca. 80% van het gebruikelijke volume. Vanaf de komende week gaan er verwerkers mogelijk op nog lager niveau draaien of tijdelijk sluiten, in verband met vakanties van personeel en onderhoud. In welke mate deze zomerstop in het lopende uitzonderlijke seizoen daadwerkelijk gaat plaatsvinden is onduidelijk. De prijs van stoomschillen is ongewijzigd. Snippers kunnen nu schaars worden, veehouders die ze toepassen hebben daar wel rekening mee gehouden.

Prognose: stabiele prijzen.

Kwakman
Jack Kwakman Freelance redacteur
Meer over


Beheer