Ruwvoerteelt in de hoogte als oplossing veehouderij

13-11-2020 | |
Foto: still uit YouTube-film van Grōv Tower Farm
Foto: still uit YouTube-film van Grōv Tower Farm

Inpandige, grondloze teelt van voedergewassen (tarwe, gerst) in een verticale carrousel kan het landgebruik voor de veehouderij drastisch beperken.

Op goed 80 vierkante meter kan bij kunstlicht tot 2 ton ruwvoer per dag worden geproduceerd. Dit stelt het Amerikaanse Grōv Technologies. Het bedrijf uit Utah heeft een volledig geautomatiseerd teeltsysteem ontwikkeld voor veebedrijven met heel weinig grond en/of in een gebied waar ruwvoerteelt anders onmogelijk zou zijn. Het systeem draait al op een proefbedrijf, Bateman’s Dairy Farm. Volgens Grōv kan een gewas in 6,5 dag oogstrijp zijn. Belichting, temperatuur en perfect afgestemde voeding zorgen daarvoor.

Op het bedrijf met 2.000 koeien verzorgt de binnenteelt van ruwvoer zo’n 15% van de totale voerbehoefte.

Lees verder onder de film.

Toepassing in landen met weinig vruchtbare grond

Wat het systeem kost, is nog onbekend, maar het spaart natuurlijk de aankoop van heel veel grond uit. De verwachting is niet direct dat veehouders in gematigde gebieden met normale groeiomstandigheden en genoeg ruimte er direct gebruik van zullen maken. Grōv ziet de eerste klandizie vooral in landen als China, waar weinig vruchtbare grond is en ruimtegebrek ook een grote rol speelt.

Prijsinformatie over landbouwgrond vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

van der Horst
Klaas van der Horst Voormalig redacteur


Beheer