RVO: beslag om fraude coronasteun bij 400 bedrijven

07-05 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

Deurwaarders hebben deze week bij 400 bedrijven beslagen gelegd vanwege misbruik van coronasteun.

De beslagen zijn neergelegd namens uitvoeringsorganisatie RVO.nl, het gaat om misbruik met de regeling Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). De TVL is een subsidieregeling voor bedrijven die door de coronacrisis in de problemen komen met het betalen van hun vaste lasten. De regeling is onderdeel van het uitgebreide steun- en herstelpakket.
De beslaglegging volgt op signalen over misbruik eerder dit jaar en is één van de stappen die RVO zet om misbruik van de TVL te bestrijden. Komende tijd zullen meer stappen volgen geeft RVO aan.

Altijd aangifte

RVO heeft aangifte gedaan tegen enkele honderden gevallen van misbruik en oneigenlijk gebruik. Dat is gedaan na uitgebreid onderzoek en overleg met de Fiod en het Openbaar Ministerie. Ook zijn de controles op nieuwe aanvragen verder aangescherpt. RVO doet altijd aangifte bij vermoedens van misbruik geeft een woordvoerder aan. Er zijn tot nu toe 1.133 aangiftes gedaan op een totaal van 241.000 subsidieaanvragen. Dat komt neer op minder dan 0,5% van de aanvragen. Er zijn 206.000 subsidies verleend, daarvan zijn er 679 (0,3%) ingetrokken na constatering van misbruik. Het grootste deel van pogingen tot misbruik strandt op de uitgebreide voorafgaande controles volgens RVO.

Identiteitsfraude

Hangende het onderzoek doet RVO geen mededelingen over aard en regio van de bedrijven. Wel geeft RVO aan dat er in de komende weken nog meer beslagen zullen volgen. Aangifte en beslagen zijn altijd gebaseerd op zorgvuldig onderzoek vooraf. Daarbij komt ook in een aantal gevallen aan het licht dat er sprake is van identiteitsfraude, daarbij vragen fraudeurs op naam van een onschuldig bedrijf subsidie aan. Als dat het geval is, worden eventuele sancties voor het betreffende bedrijf onmiddellijk geschrapt volgens de woordvoerder.

Esselink
Wim Esselink Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.